τουρκική απόβαση

Η Τουρκία ενισχύει την εκστρατεία αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να δικαιολογήσει την εισβολή της σε αυτά, αποκαλύπτει σε άρθρο του στη Nordic Monitor ο τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους (φωτογραφία, επάνω, Nordic Monitor).

Καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός δημιουργίας προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά, στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.

Ορισμένα από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για την υποστήριξη εισβολής έχει ήδη ξεκινήσει, παρατηρούνται σε πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και στη στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Ποια νησιά είναι στο στόχο της Άγκυρας 

Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη

«Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα οπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του ’60…

Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στις 10 Φεβρουαρίου 2022.

Αποκάλυψε την εκστρατεία της Τουρκίας

Η συνέντευξη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στo κρατικό TRT αποκάλυψε την εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

Αμφίβια ομάδα που συνδέεται με τον αυτόνομο στρατό του Αιγαίου της Τουρκίας διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο τον Δεκέμβριο του 2021. Η αεροπορία συμμετείχε επίσης στις ασκήσεις (από Nordic Monitor).

Οι κινήσεις της Αγκυρας για να δικαιολογήσει πιθανή εισβολή

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει ορισμένες παρεμβάσεις στα Ηνωμένα Εθνη για να δικαιολογήσει πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου – μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη και ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί

Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».

Ο τούρκος αντιπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Είχε παραβιάσει τους όρους»

Σε επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε πιο λεπτομερή αναφορά, με νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.

Εγραφε πως «Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεσή της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».

Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους.

Με επιστολή της προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, η Μαρία Θεοφίλη, η ελληνίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις.

Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς 

«Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμους, αυθαίρετους και κακόπιστους» ανέφερε.

Το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κρατήθηκε σκόπιμα στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών και να απειλούν να εισβάλουν σε αυτά.

Θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο

Στη συνέντευξή του ο Τσαβούσογλου είπε : «Τι ήταν αυτό; Βλέπουν [οι Ελληνες] απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό την παραβίασαν [τη διάταξη αποστρατικοποίησης]. Υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη [εξοπλισμός των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη;

Οχι! Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτήν την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά;».

Το Nordic Monitor δημοσίευσε άρθρο τον Ιανουάριο που ανέφερε πώς οι φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας θα μπορούσαν να κολυμπήσουν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελόριζο (Meis στα τουρκικά) και βίντεο που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Αμυνας στο Twitter.

Θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο!

Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης δηλώσει ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο, εξηγώντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την κάλυψή τους για τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπογραφή συντάκτη.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιστορίες τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό βοηθό του Φαχρετίν Αλτούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr