Ερντογάν Αλ Κάιντα
Turkish President Tayyip Erdogan leaves his plane as he arrives in Sochi, Russia October 22, 2019. Murat Kula/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE – RC1B25270510

Την αποκάλυψη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν φυγάδευσε με το τουρκικό κυβερνητικό αεροσκάφος και «έκρυψε» στην Κωνσταντινούπολη σαουδάραβα χρηματοδότη της Αλ Κάιντα κάνει ο ιστότοπος Nordic Monitor.

Η υπόθεση πάει πίσω στο 2011και ο σαουδάραβας φέρεται να βρισκόταν τότε στις λίστες των καταζητούμενων τρομοκρατών τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με whistlblower (ανώνυμο πληροφοριοδότη) που επικαλείται το Nordic Monitor, ο Γιασίν αλ Κάντι, Σαουδάραβας γεννημένος στην Αίγυπτο,  ο οποίος τελούσε σε καθεστώς κυρώσεων για χρηματοδότηση τρομοκρατίας σε σχέση με την Αλ Κάιντα, μεταφέρθηκε μυστικά στο εξωτερικό με το τουρκικό κυβερνητικό αεροπλάνο -με τα διακριτικά TCANA- στις 26 Οκτωβρίου του 2011.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργός τότε, επέστρεφε από ένα μονοήμερο ταξίδι του στο Ριάντ, όπου η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι πήγε για να συλλυπηθεί για τον θάνατο του Σουλτάνου μπιν Αμπντουλά Αλ Σαούντ.

Το Nordic Monitor ωστόσο εκτιμά ότι ο Ερντογάν έκανε το συγκεκριμένο ταξίδι για να «παραλάβει» τον Αλ Κάντι καθώς η επίσκεψή του στο Ριάντ έγινε απροειδοποίητα και εκτός προγράμματος. Μόλις την προηγούμενη μέρα μάλιστα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντζ  είχε παραβρεθεί στην κηδεία, μία ημέρα νωρίτερα.

Ο Αλ Κάντι ήταν καταχωρημένος ως χρηματοδότης της αλ Κάιντα από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και από τον ΟΗΕ, ενώ ανάλογες απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα είχαν εκδώσει και οι τουρκικές αρχές.

Πως φυγαδεύτηκε από το Ριάντ ο Αλ Κάντι

«Σε μία προκλητική παραβίαση τόσο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ όσο και του τουρκικού νόμου, ο Αλ Κάντι, στενός οικογενειακός φίλος του Ερντογάν μεταφέρθηκε στο εξωτερικό στις 20:15 τοπική ώρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ριάντ. Λίγες ώρες αργότερα προσγειωνόταν με τον Ερντογάν και τη λοιπή αποστολή στη Αγκυρα» υποστηρίζει ο ιστότοπος «και ακολούθως στη Κωνσταντινούπολη με ιδιωτικό τζετ επιχειρηματία».

Εκεί, κατά τις ίδιες πηγές, φέρεται να παρέμεινε για δύο μήνες  υπό την προστασία υψηλόβαθμου αστυνομικού υπό τις εντολές του Ερντογάν προκειμένου να μην υπάρξουν συνέπειες από την παράνομη είσοδό του και παραμονή στη χώρα.

Πηγή: economico.gr