Ερντογάν σκάνδαλο

Από απόρρητα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Nordic Monitor αποκαλύφθηκε ότι ύποπτοι εγκληματίες και τρομοκράτες είχαν έρθει σε επαφή με ανώτερους τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κυβερνητικά ασφαλή τηλέφωνα για να αποφύγουν τις υποκλοπές.

Το σκάνδαλο 

Το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε σε υπόθεση του 2018 που εκδικάστηκε από το 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας, αφορούσε δεκάδες ασφαλή κινητά τηλέφωνα που παραδόθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Τα τηλέφωνα χρησιμοποιήθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ορισμένους υπουργούς, τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2014 από ομάδα εμπειρογνωμόνων και υποβλήθηκε στην εισαγγελία, 76 ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς από τα 161 είχαν επισημανθεί σε βάση δεδομένων που διατηρούσε η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, TİB), μια υπηρεσία που επεξεργάζεται τα εγκεκριμένα από δικαστήριο αιτήματα υποκλοπών από τις αρχές επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο φάκελος της δικαστικής υπόθεσης

Η έκθεση ενσωματώθηκε αργότερα στο φάκελο της δικαστικής υπόθεσης.

Τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς παραδόθηκαν σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους από την υπηρεσία πληροφοριών MIT, αφού δημιουργήθηκαν από μηχανικούς που απασχολούνταν στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), έναν κορυφαίο κυβερνητικό φορέα επιστήμης και τεχνολογίας.

Η έκθεση κατέστησε σαφές ότι τα ασφαλή τηλέφωνα δεύτερης γενιάς που επισημάνθηκαν χρησιμοποιήθηκαν από τον Ερντογάν προσωπικά και από αρκετά μέλη του στενού του κύκλου, συμπεριλαμβανομένου του κύριου συμβούλου Sefer Turan, ύποπτου σε έρευνα για την τρομοκρατία της Quds Force.

Οι ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις 

Υπεκλάπησαν, επίσης, οι τηλεφωνικές κλήσεις του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν και ορισμένων από τους πράκτορές του, οι οποίοι είναι επίσης ύποπτοι για συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις από τους τούρκους εισαγγελείς.

Άλλα άτομα, τα τηλέφωνα των οποίων επίσης τέθηκαν υπό παρακολούθηση, ήταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu, ο τσάρος της οικονομίας Ali Babacan, ο υφυπουργός και κορυφαίος γραφειοκράτης Efgan Ala, ο υπουργός Οικονομίας Zafer Çağlayan, ο οποίος κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για σχέδιο παραβίασης κυρώσεων που αφορούσε το Ιράν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Beşir Atalay, γνωστός φιλο-ιρανός πράκτορας, και πολλοί άλλοι.

Οι έρευνες διαφθοράς και τρομοκρατίας που διεξήγαγαν οι εισαγγελείς μεταξύ 2012 και 2014 είχαν αποκαλύψει πώς ο Ερντογάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του και ορισμένοι σύμβουλοι και υπουργοί του συνεργάζονταν προφανώς με γνωστούς εγκληματίες, άτομα από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος και υπόπτους για τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένων πυρήνων που συνδέονται με τους πράκτορες της ιρανικής Δύναμης Quds.

Με εντολή εισαγγελέα 

Αν και αυτά τα ίχνη υποκλαπέντων επικοινωνιών που βρέθηκαν στους υπολογιστές της TIB δεν δείχνουν απαραίτητα ότι όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εμπλέκονταν σε παρανομίες ή παραβίασαν τον νόμο, αποδεικνύουν σίγουρα ότι με κάποιον τρόπο ήρθαν σε επαφή με άτομα που παρακολουθούνταν από την αστυνομία ή τις μυστικές υπηρεσίες εκείνη την περίοδο στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που κάνουν οι Αρχές για να μάθουν περισσότερα για τα δίκτυα εγκλήματος και τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών με εντολή εισαγγελέα αν και δεν ήταν απαραιτήτως οι ίδιοι ύποπτοι. Ωστόσο, μιλούσαν με άτομα που βρίσκονταν υπό έρευνα χρησιμοποιώντας ασφαλή τηλέφωνα που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση.

Οι κινήσεις του Ερντογάν

Το Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει μυστική υποκλοπή που έδειξε ότι ο Ερντογάν παρέδωσε παράνομα ένα ασφαλές τηλέφωνο σε εκπρόσωπο ενός πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, ώστε να μην μπορούν να υποκλαπούν οι συνομιλίες του.

Σύμφωνα με υποκλαπείσα κλήση μεταξύ του προσωπάρχη του Ερντογάν Hasan Doğan και του Osama Qotb, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Yasin al-Qadi -ο οποίος περιλαμβανόταν ως χρηματοδότης της Αλ Κάιντα τόσο στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ όσο και στον κατάλογο του ΟΗΕ για πολλά χρόνια- οι δύο τους συζήτησαν πώς να πραγματοποιήσουν τηλεφωνική κλήση χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο.

Ο προσωπάρχης του Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ του Doğan και του Qotb -η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2013 στις 18:53 μέσω κανονικών γραμμών κινητής τηλεφωνίας- ο προσωπάρχης του Ερντογάν είπε στον Qotb ότι το αφεντικό του, ο τούρκος πρόεδρος δηλαδή, ζήτησε από τον Qotb να τον καλέσει στο τηλέφωνο της κατοικίας του σε τρία λεπτά χρησιμοποιώντας το ασφαλές τηλέφωνο.

«Σου έμαθαν πώς να κάνεις την κλήση;» ρώτησε ο Doğan, με τον Qotb να απαντά καταφατικά, αποδεικνύοντας ότι είχε λάβει νωρίτερα εκπαίδευση για τη χρήση του τηλεφώνου από τους άνδρες του Ερντογάν.

Ο Qotb ανέλυσε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούσε την κλήση με τον επικεφαλής του επιτελείου του Ερντογάν και είπε ότι θα πατούσε ένα πράσινο κουμπί στο τηλέφωνο για να κάνει την κλήση ασφαλή.

Το τηλέφωνο που αναφερόταν στην υποκλαπείσα κλήση είναι ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο δεύτερης γενιάς με την ονομασία Milcep-K2, το οποίο παρήχθη εγχώρια σε περιορισμένο αριθμό από την TÜBİTAK. Η διανομή των τηλεφώνων στην ανώτερη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έγινε με τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr