Οι Νορβηγοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές, που αναμένεται ότι θα αναδείξουν την «κοκκινοπράσινη» αντιπολίτευση και πιθανόν θα επηρεάσουν την τύχη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στη χώρα, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός υδρογονανθράκων της δυτικής Ευρώπης.

Χάνει η Σόλμπεργκ (;)

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μια ξεκάθαρη πλειοψηφία φαίνεται πως θα εκτοπίσει την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Έρνα Σόλμπεργκ, η οποία βρίσκεται κυρίως αντιμέτωπη με τη φθορά της εξουσίας έπειτα από οκτώ χρόνια επικεφαλής του σκανδικαβικού αυτού βασιλείου.

Ο ηγέτης των Εργατικών Γιόνας Γκαρ Στέρε, ένας 61χρονος εκατομμυριούχος ο οποίος διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του πάνω στο θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων, φαίνεται κατά πάσα πιθανότητα θα την διαδεχθεί, όμως εξακολουθεί να εκκρεμεί το περίγραμμα του μελλοντικού συνασπισμού του και κυρίως το βάρος που θα έχουν σ’ αυτόν οι δυνάμεις της οικολογίας.

Δύσκολη πολιτική «άλγεβρα»

Το κόμμα του και οι πιθανοί συμμαχοί του, το κόμμα του Κέντρου και η Σοσιαλιστική Αριστερά, θα έχουν άραγε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνοι τους ή θα πρέπει να επιτύχουν τη στήριξη δύο άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, των οικολόγων του MDG και/ή των κομμουνιστών του Rodt, κάτι που θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο τις συνεννοήσεις;

«Έχω καλά προαισθήματα», είπε ο Στέρε ψηφίζοντας σε ένα σχολείο του Όσλο χθες, Κυριακή, καθώς η ψηφοφορία άρχισε μία ημέρα νωρίτερα στις μεγάλες πόλεις. Άλλωστε την Παρασκευή περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο Νορβηγοί, δηλαδή το 42,3% του εκλογικού σώματος, είχαν ήδη κάνει χρήση του δικαιώματός τους να ψηφίσουν πρόωρα.

«Μάχη» για τον «μαύρο χρυσό»

Ο «κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα», που κήρυξαν στις αρχές Αυγούστου οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κλίμα, έφερε το ζήτημα της ανόδου της θερμοκρασίας στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας και υποχρέωσε τη χώρα να σκεφτεί για την τύχη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων που της έχουν χαρίσει απέραντο πλούτο. Η έκθεση ενίσχυσε αυτούς που, στην αριστερά και σε μικρότερο βαθμό στη δεξιά, θέλουν να τελειώνει η χώρα με το πετρέλαιο.

Το MDG, το κόμμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της κίνησης, ζητεί τον άμεσο τερματισμό όλων των ερευνών για πετρέλαιο και τον τερματισμό της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης το 2035, ένα τελεσίγραφο που απέρριψε ο Στέρε, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός του Γενς Στόλτενμπεργκ από το 2005 έως το 2013. Όπως οι συντηρητικοί, η άλλη κυρίαρχη δύναμη στο βασίλειο, το Εργατικό Κόμμα αποκλείει το ενδεχόμενο να απαρνηθεί το πετρελαϊκό μάνα και προκρίνει μια σταδιακή απεξάρτηση από το μαύρο χρυσό.

Στο 14% του ΑΕΠ

Στη Νορβηγία, ο πετρελαϊκός τομέας αντιπροσωπεύει το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, πάνω από το 40% των εξαγωγών και 160.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Ο μαύρος χρυσός επέτρεψε επίσης στο βασίλειο των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων να σχηματίσει τη μεγαλύτερη κρατική εταιρεία επενδύσεων στον κόσμο, με ενεργητικό σχεδόν 12 τρισεκατομμύρια κορώνες (1,166 τρισεκατομμύριο ευρώ).

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ένας συμβιβασμός θα εξαρτηθεί από το πόσες ψήφους θα πάρουν τα οικολογικά κόμματα και μπορεί να σημάνει το κλείσιμο ορισμένων θαλάσσιων περιοχών για την πετρελαϊκή εκμετάλλευση, κυρίως στην Αρκτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr