Αν υπάρχουν κάποια στελέχη τα οποία δεν μακροημερεύουν στις κυβερνήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτά είναι οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και οι υπουργοί Οικονομικών. Βλέπετε, ο Ερντογάν δεν αναζητά απλώς ανθρώπους που να ξέρουν τη δουλειά, αλλά να… ταιριάζουν στην ανορθόδοξη αντίληψη που έχει για την οικονομία και το χρήμα.

«Λάμψη στα μάτια»

Αφού ο «γαμπρός» Μπεράτ Αλμπαϊράκ «αποκεφαλίστηκε» το Νοέμβριο του 2020 μετά από δύο χρόνια θητείας ως ΥΠΟΙΚ και ο Λουτφί Ελβάν άντεξε ένα χρόνο πριν τα βροντήξει το Δεκέμβριο του 2021, πλέον ο «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας είναι ο Νουρεντίν Νεμπατί, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να δώσει λεπτομέρειες για μια πρωτοβουλία με στόχο να ανακοπεί η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, δήλωσε: «Δεν θα δώσω έναν αριθμό τώρα. Μπορείς να δεις μέσα στα μάτια μου; Τι βλέπεις;… Η οικονομία είναι η λάμψη στα μάτια».

Για τον άνθρωπο που επελέγη από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να επιβλέψει και να αρθρώσει την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική της μείωσης των επιτοκίων με στόχο να αντιμετωπισθούν ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος, η απάντηση ήταν χαρακτηριστικά μη συμβατική.

Έξι εβδομάδες αφότου ανέλαβε την πιο υψηλού προφίλ δουλειά στην κυβέρνηση του Ερντογάν, συνδυάζοντας τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, ο 58χρονος υπουργός έχει φέρει σε αμηχανία τις αγορές με σχόλια για θέματα που κυμαίνονται από τον πληθωρισμό μέχρι τη Federal Reserve, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Ετερόδοξες πολιτικές»

«Βάλαμε στην άκρη τις ορθόδοξες πολιτικές, τώρα είναι οι ετερόδοξες πολιτικές», είχε δηλώσει ο Νεμπατί πριν από δύο εβδομάδες απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις και αναφερόμενος στις μειώσεις των επιτοκίων, οι οποίες αντιβαίνουν στην κυρίαρχη οικονομική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η καταπολέμηση του πληθωρισμού απαιτεί υψηλότερα επιτόκια, όχι χαμηλότερα. «Δεν θα κινηθούμε σ’ ένα δρόμο που μας έχουν χαράξει άλλοι, αλλά στο δικό μας δρόμο», δήλωσε σε μία από τις πολλές ομιλίες και τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έχει δώσει αφού ανέλαβε το υπουργείο.

Επικριτές της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και ξένων οικονομολόγων, λένε πως αυτός ο δρόμος δημιουργεί κινδύνους για την Τουρκία και πως ο Ερντογάν προκάλεσε περαιτέρω αναστάτωση στις αγορές διορίζοντας τον Νεμπατί.

Πυρά από Ακσενέρ

«Αντί να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη στην οικονομία, πήρες μέτρα που άφησαν τους πάντες αποσβολωμένους», είπε η επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος IYI Μεράλ Αξενέρ, απευθυνόμενη στον Ερντογάν. «Καθώς το έθνος μας πλήττεται, ο “Κομήτης Νεμπατί” που έβαλες στο πηδάλιο της οικονομίας … μιλάει ξεδιάντροπα για τη “σπίθα στα μάτια του”».

Ακόμη και μερικές πηγές που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση εξέφρασαν ανησυχία, λέγοντας πως η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει μια περισσότερο φιλική προς την αγορά προσωπικότητα για να την θέσει επικεφαλής της οικονομίας σε τόσο ταραγμένους καιρούς. Ο Νεμπατί δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο του υπουργού. Το γραφείο του Ερντογάν δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Επίθεση στην… Fed

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχους από το κόμμα AKP του Ερντογάν δήλωσε πως ο Νεμπατί ανέλαβε καθήκοντα όταν η παγκόσμια οικονομία «αντιμετώπιζε δυσκολίες» και εφάρμοσε νέους κανονισμούς, εργάζεται σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο και εμπόδισε την κατάρρευση της λίρας. «Γίνονται μερικά απαισιόδοξα σχόλια και δεν πιστεύω ότι ο Νεμπατί το αξίζει», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Νεμπατί έχει κάνει μετά τον διορισμό του αρκετές εντυπωσιακές δηλώσεις. Δήλωσε εσφαλμένα πως η αμερικανική Federal Reserve ανήκει σε πέντε οικογένειες. Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία έχει εισέλθει σ’ ένα «θετικό φαύλο κύκλο».

Άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε…

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεγάλη ανάκαμψη της τουρκικής λίρας αφού ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι καταθέσεις θα προστατευθούν από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, ο Νεμπατί επέμεινε πως οι κρατικοί θεσμοί δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στην άνοδο της ισοτιμίας, μολονότι επίσημα δεδομένα δείχνουν σημαντικές παρεμβάσεις στη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα δείχνουν πως το απόθεμά της σε ξένο συνάλλαγμα μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά σχεδόν 20 δισεκ. δολάρια. Μολονότι η τράπεζα δεν ανακοίνωσε καμία πώληση δολαρίων την ημέρα που η λίρα ανέκαμψε, αναλυτές λένε πως το μισό της μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων οφείλεται σε παρεμβάσεις από την πίσω πόρτα.

Πλημμελής εξήγηση

Βουλευτής του AKP δήλωσε πως ο Ερντογάν δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα για την προστασία των καταθέσεων έχει εξηγηθεί με σαφήνεια από τον Νεμπατί και από την κυβέρνηση συνολικά και ανησυχεί ότι, μολονότι έδωσε ώθηση στη λίρα, ο αρχικός αντίκτυπος του εν λόγω προγράμματος έχει σταματήσει.

Ο Νεμπατί ωστόσο έχει δηλώσει πως η ζήτηση για το πρόγραμμα προστασίας ήταν ισχυρή και πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί αυτό το μήνα και θα πέσει σε μονοψήφια ποσοστά πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023.

Κολλητός του Αλμπαϊράκ

Ο Νεμπατί γεννήθηκε σε μια αραβική οικογένεια της φυλής αλ-Ναΐμ στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση υφαντουργίας. Υπηρέτησε ως μέλος του συμβουλίου της MUSIAD, μιας ένωσης προσανατολισμένων στη θρησκεία επιχειρήσεων που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Ερντογάν, και ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας το Σεπτέμβριο 2018 και υπηρέτησε υπό τον γαμπρό του Ερντογάν, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον οποίο λένε αξιωματούχοι ότι βρισκόταν πολύ κοντά.

«Παραμυθάς»

Παρέμεινε μετά τη δραματική παραίτηση του Αλμπαϊράκ το 2020 και ανέλαβε ως υπουργός τον περασμένο μήνα, μετά την παραίτηση του Λουτφί Ελβάν, της τελευταίας εξέχουσας προσωπικότητας στην τουρκική κυβέρνηση ή την κεντρική τράπεζα που θεωρείται ότι υποστήριζε την ορθόδοξη οικονομική πολιτική. Ένα πρόσωπο στους επιχειρηματικούς κύκλους, που είχε συναλλαγές με τον Νεμπατί στη διάρκεια της θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού, τον περιέγραψε ως εξωστρεφή και «παραμυθά» με μικρή οικονομική εκπαίδευση.

Μερικές φορές ο Νεμπατί αντικαθιστούσε τον Αλμπαϊράκ σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους που εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Τουρκία. Σε μια περίπτωση, ο Νεμπατί «απέφυγε τις ερωτήσεις ενός αξιωματούχου και, αντί να απαντήσει σ’ αυτές, αφηγήθηκε ιστορίες από την παιδική ηλικία του», δήλωσε το πρόσωπο αυτό από τους επιχειρηματικούς κύκλους προσθέτοντας πως ο αξιωματούχος αναχώρησε χωρίς να κάνει καμιά δέσμευση για επενδύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr