Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Σε “δημοσιονομικές προσαρμογές” οφείλουν να προχωρήσουν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, όπως προστάζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες, εκδηλώνοντας επίσης ανησυχία για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και την άνοδο του λαϊκισμού.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επεσήμανε, ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία “έχουν δει τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ να αυξάνεται σημαντικά… Η δημοσιονομική τους απόκριση στην [πανδημία] Covid υπήρξε, δικαιολογημένα, πολύ αποφασιστική, αλλά οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων χρέους και επίσης σε αύξηση των ελλειμμάτων”. Τώρα η κα Γκεοργκίεβα ζητά από αυτές, πραγματικές “δημοσιονομικές προσαρμογές”.

Νουθεσίες του ΔΝΤ σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, στην Ιταλία, “το πρόβλημα επιδεινώνεται από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που είναι προϊόν της απόσυρσης των μέτρων πολιτικής στήριξης… Αυτό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον Ιταλικό προϋπολογισμό πρέπει να ενισχυθεί: η δημοσιονομική προσαρμογή που η Ιταλία εφαρμόζει τώρα δεν θα λειτουργήσει αρκετά γρήγορα για να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων και του επιπέδου του χρέους”. Κοινώς, η Ιταλία δεν κάνει όσα χρειάζονται αρκετά γρήγορα.

Για την κα Γκεοργκίεβα, η Γαλλία βρίσκεται “σε καλύτερη θέση, διότι η ανάπτυξη επιτρέπει κάποια δημοσιονομική προσαρμογή”, ωστόσο “το 2024 πρέπει να είναι σημείο καμπής προς την δημοσιονομική περιστολή”.

Η Ισπανία, η οποία ωφελήθηκε από την ισχυρή ανάκαμψη των υπηρεσιών και του τουρισμού, προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 0,3%, πράγμα που το ΔΝΤ κρίνει “αποδεκτό, εφόσον η Ισπανία δεν ανανεώσει τα μέτρα πολιτικής στήριξης που εκπνέουν στο τέλος του έτους”. Καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό οι Ισπανοί.

Δεν έγιναν γνωστές οι αντιδράσεις των Εμανουέλ Μακρόν (πρόεδρος Γαλλία), Τζόρτζια Μελόνι (πρωθυπουργός Ιταλίας) και Πέδρο Σάντσεθ (πρωθυπουργός Ισπανίας) απέναντι σε αυτές τις νουθεσίες, ούτε αν προτίθενται να τροποποιήσουν αντιστοίχως τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους για το 2024.

ΔΝΤ για σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και άνοδο λαϊκισμού

Αναφερόμενη στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η κα Γκεοργκίεβα προέβλεψε πως “αν παραταθεί ή ενισχυθεί, θα έχει αισθητές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία… Αναπόφευκτα θα επηρεασθεί η ανάπτυξη στο Ισραήλ… Το ίδιο ισχύει για τις γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, όπου ο τουρισμός είναι επίσης σημαντικός”.

Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο του λαϊκισμού, η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί πως “αν δεν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για διαρκή βελτιστοποίηση των γνώσεων των ανθρώπων… θα τροφοδοτούμε ακόμη περισσότερο τον λαϊκισμό”. Κατά συνέπεια, όποιος Δημοκρατικά ψηφίζει υπέρ κομμάτων λαϊκίστικης κατεύθυνσης, μάλλον στερείται γνώσεων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στάθηκε και στο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, “μίας πλατφόρμας για τους πιο θορυβώδεις, τους πιο οργισμένους, τους έμπλεους μίσους”, αναφερόμενη κυριολεκτικά σε δισεκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων.

Σε ερώτηση αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του αντισυστημικού νεοεκλεγέντα προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, η ίδια επεσήμανε, ότι “η χώρα έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων… Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την Αργεντινή εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και παραμένει αμετάβλητο”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr