Την εκτίμηση ότι η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, υποχρεώνει εκ των πραγμάτων την Τουρκία σε αναθεώρηση της στρατηγικής της στην ανατολική Μεσόγειο και έναντι της Ελλάδας κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πάγωσε» η Τουρκία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η εκλογή του Τζο Μπάιντεν έχει παγώσει την Τουρκία» και εκτίμησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποχρεωθεί να κάνει ένα βήμα πίσω όσον αφορά την πολιτική του έναντι της Ελλάδας. Με την εκλογή Μπάιντεν, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, οι Τούρκοι ξέρουν ότι χάσανε έναν ισχυρό σύμμαχο στις ΗΠΑ που πατούσε πόδι και δεν επέτρεπε να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις της αμερικανικής γραφειοκρατίας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Κογκρέσου. «Όλα αυτά αλλάζουν πολύ τα δεδομένα και αυξάνουν κατά πολύ την ανασφάλεια του Ερντογάν», σημείωσε.

Απόπειρα εκτόνωσης

Επίσης, υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος κάνει μια προσπάθεια εκτόνωσης ώστε να πείσει για τις καλές προθέσεις του, και σε αυτό πρέπει να ενταχθεί το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια. «Στο ερώτημα εκτόνωση ή προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων μάλλον θα πάει προς το πρώτο, αυτή είναι η αίσθησή μου» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Οι Τούρκοι θέλουν διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Όλοι πιέζουν την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι με συγκεκριμένο πλαίσιο. Το μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία είναι σαφές: “δώστε δείγματα γραφής”. Τρεις φορές έχουν φύγει από τον διάλογο οι Τούρκοι» σημείωσε.

«Τρομερή εμπειρία»

Για τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο ανέφερε ότι αποτελεί μια καλή εκλογή για την Αμερική, θα προσπαθήσει να συμφιλιώσει τις «δυο Αμερικές», καθώς πρέπει να δείξει ότι καταλαβαίνει και τους ψηφοφόρους του Τραμπ, και έχει τρομερή εμπειρία. «Στη Γερουσία όσες τροπολογίες πέρασαν διακομματικά φέρουν την υπογραφή του. Θα επιστρέψει στη συμφωνία για το κλίμα, στον ΠΟΕ, θα ξαναβρεθεί σταθερότητα στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ξέρει προσωπικά και με λεπτομέρειεις τα προβλήματα της περιοχής μας, έχει σχέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξέρει πρόσωπα και πράγματα. Έχει ενσυναίσθηση, σε ακούει σε καταλαβαίνει συμμερίζεται το πρόβλημά σου».

Οικονομική κρίση

Τέλος, για τον γαμπρό του Ερντογάν που παραιτήθηκε από ΥΠΟΙΚ της χώρας, ανέφερε ότι «η Toυρκία βρίσκεται σε πάρα πολύ βαθιά οικονομική κρίση, κάπου έπρεπε να χρεωθούν τα αποτελέσματα, είναι πραγματικά τραγική η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πρωτοφανής, τα συναλλαγματικά αποθέματα είναι εξαιρετικά λίγα και πάνω σε αυτό έρχεται μια εκλογή Μπάιντεν που έχει παγώσει την Τουρκία».

Πηγή: economico.gr