«O Τραμπ συμμετείχε σε πολυμερή συνωμοσία»: Η τελική έκθεση της Αμερικανικής Βουλής
Η τελευταία έκδοση του Final Report λίγο πριν τυπωθει και πάρει τη χθεσινή ημερομηνία

Η Επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ που εξετάζει τα θλιβερά γεγονότα της επίθεσης του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 1921 (γνωστή και ως “Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου”) δημοσίευσε χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) το τελικό της ομόφωνο πόρισμα σύμφωνα με το οποίο:

 • Ο Ντόναλντ Τραμπ υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας “πολυμερούς συνωμοσίας”

Η έκθεση της Επιτροπής τεκμηριώνει ότι ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενη λεπτομερώς δικαστικές υποθέσεις, προσφυγές σε νομοθέτες πολιτειών να απορρίψουν καταμετρήσεις ψήφων και εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν. Και προτείνει να αποκλειστεί από υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το 2024.

Όπως και η σειρά ακροάσεων της επιτροπής, η έκθεση συμπεραίνει ότι για 187 λεπτά ο Τραμπ καθόταν σε τραπεζαρία του Λευκού Οίκου την 6η Ιανουαρίου του 2021 παρακολουθώντας, καθώς όχλος έσπαγε παράθυρα και κατέστρεφε το Καπιτώλιο, αγνοώντας την οικογένειά του, το προσωπικό και άλλους Ρεπουμπλικανούς, που όλοι τον παρότρυναν να επέμβει.

«Η χώρα μας δεν μπορεί να επιτρέψει σε έναν ηττημένο Πρόεδρο να μετατραπεί σε επιτυχημένο τύραννο, ανατρέποντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, υποδαυλίζοντας τη βία και ανοίγοντας την πόρτα σε εκείνους στη χώρα μας που το μίσος και ο φανατισμός απειλούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς», σημειώνει ο (Δημοκρατικός) Πρόεδρος της Επιτροπής Bennie Thompson (D-Miss.) στον πρόλογο της έκθεσης.

«Κάθε Πρόεδρος στην ιστορία μας έχει υπερασπιστεί την τακτική μεταβίβαση εξουσίας, εκτός από έναν. Στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός Πρόεδρος αρνήθηκε το συνταγματικό του καθήκον να μεταβιβάσει την εξουσία ειρηνικά στον επόμενο» τονίζει η (Ρεπουμπλικανή) Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Liz Cheney (R-WY)

Τι αναφέρει η τελική έκθεση της Επιτροπής της Βουλής

Η έκθεση της Επιτροπής της Βουλής των ΗΠΑ περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία για το τί οδήγησε στα πρωτοφανή και θανατηφόρα γεγονότα.

Γιατί έχει σημασία: Η έκθεση παρέχει την πιο ξεκάθαρη ματιά στο τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία.

Το μέλη της Επιτροπής της Βουλής – επτά Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικανοί, με Πρόεδρο τον Bennie Thompson (D-MS) και  Αντιπρόεδρο τη Liz Cheney (R-WY) – εκτιμά ομόφωνα ότι μεταξύ των εκλογών του Νοεμβρίου και της εξέγερσης του Ιανουαρίου, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ή ο στενός κύκλος του «ενεπλάκησαν σε τουλάχιστον 200 εμφανείς πράξεις δημόσιας ή ιδιωτικής προσέγγισης, πίεσης και απειλών, με στόχο είτε τους νομοθέτες των Πολιτειών, είτε τους υπέυθυνους των τοπικών εκλογών, με σκοπό να ανατρέψουν τα αποτελέσματα των Ομοσπονδιακών Προεδρικών εκλογών», σύμφωνα με την έκθεση.

 • Οι ενέργειες του Τραμπ «λήφθηκαν με σκοπό την υποστήριξη μιας πολυμερούς συνωμοσίας για την ανατροπή των νόμιμων αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020», αναφέρει η Επιτροπή.

Η λίστα με τις 11 συστάσεις της Επιτροπής της Βουλής

Στο τέλος της έκθεσης της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου δημοσιεύεται μια λίστα με 11 συστάσεις προς τους Αμερικανικούς Θεσμούς, που αποτελούν και αναφορά προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Αυτές οι συστάσεις περιλαμβάνουν την ποινική και αστική λογοδοσία για όσους κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά στην έκθεση της 6ης Ιανουαρίου και ζητούν  από το Κογκρέσο να δημιουργήσει έναν επίσημο μηχανισμό που θα απαγορεύει στους εμπλεκόμενους στη συνωμοσία (συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ) να διεκδικούν ή να αποκτούν δημόσια αξιώματα στο μέλλον με βάση την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος. Οι συστάσεις προτείνουν ουσιαστικά την απαγόρευση του Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το  2024

Η λίστα με τις συστάσεις προς τα μέλη του Κογκρέσου έχει ως εξής:

 1. Ψηφίστε τον νόμο για την εκλογική μεταρρύθμιση.
 2. Επιδίωξη ποινικής και αστικής ευθύνης για όσους κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά στην έκθεση της 6ης Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων.
 3. Ωθήστε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να καταπολεμήσουν τη βίαιη δραστηριότητα και αναθεωρήστε την ανταλλαγή πληροφοριών.
 4. Ζητήστε από το Κογκρέσο να δημιουργήσει έναν επίσημο μηχανισμό για τον αποκλεισμό ατόμων από το μελλοντικό αξίωμα, χρησιμοποιώντας την 14η Τροποποίηση.
 5. Ζητήστε οι κοινές συνεδριάσεις του Κογκρέσου να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως Εκδηλώσεις Εθνικής Ειδικής Ασφάλειας
 6. Πιέστε για πιο αυστηρές τιμωρίες σε περιπτώσεις απόπειρας παρεμπόδισης της μεταβίβασης εξουσίας.
 7. Ψηφίστε νομοθεσία που θα επιτρέψει στο Σώμα να επιβάλλει πιο επίσημα τις κλήσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
 8. Πιέστε για αυστηρότερες τιμωρίες για απειλές κατά των εκλογικών αντιπροσώπων.
 9. Πιέστε για περισσότερη εποπτεία της αστυνομίας του Καπιτώλιο, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ακροάσεων.
 10. Οι επιτροπές του Κογκρέσου «θα πρέπει να συνεχίσουν να αξιολογούν τις πολιτικές των συγκροτημάτων μέσων μαζικής ενημέρωσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίηση των πελατών τους, μεταξύ άλλων προκαλώντας τους πολίτες να επιτεθούν στη χώρα τους».
 11. Οι επιτροπές του Κογκρέσου θα πρέπει να διερευνήσουν τους κινδύνους για μελλοντικές εκλογές από προέδρους που επιχειρούν να επικαλεστούν τον Νόμο με σκοπό την  Εξέγερση.

Τραμπ: Η δημοσίευση της έκθεσης ότι ήταν “κυνήγι μαγισσών”

Ο Τραμπ είπε στην πλατφόρμα του Truth Social μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ότι ήταν “ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ!”

Υποστήριξε ότι η έκθεση απέτυχε να «μελετήσει τον λόγο της διαμαρτυρίας» από τους υποστηρικτές του στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η μεγάλη εικόνα

Η έκθεση ακολουθώντας την πολύμηνη έρευνα για την εξέγερση στο Καπιτώλιο δημοσίευσε τα πορίσματα της επιτροπής προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της Βουλής το επόμενο έτος και η “Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου” διαλυθεί.

Δημοσίευσε επίσης μεταγραφές 34 καταθέσεων μαρτύρων την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων με τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ Τζον Ίστμαν και τον αναπληρωτή βοηθό γενικό εισαγγελέα του Τραμπ Τζέφρι Κλαρκ.

Η επιτροπή εξετάζει επίσης με ποιόν τρόπο μπορεί να συμπεριφερθεί σε ορισμένους μάρτυρες που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν σε κλήσεις της για κατάθεση, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς και αρκετών Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής σχεδιάζουν ιδιωτικά να δημοσιεύσουν τη δική τους διάψευση 100+ σελίδων σε μια προσπάθεια να χαρακτηρίσουν την έκθεση της “Επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου”ως κομματική, παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνει και Ρεπουμπλικάνους ως μέλη της οι οποίοι συμμετείχαν στην ομόφωνη απόφασή της.

Διαβάστε ΕΔΩ : Όλη η έκθεση της Επιτροπής της Βουλής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr