Σε πολιτική αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες βυθίζεται η Ιταλία μετά την άρση της εμπιστοσύνης του Κινήματος Πέντε Αστέρων στην κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Ντράγκι.

Αποφασισμένος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική πρωτεύουσα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ φέρεται αποφασισμένος να μην παραμείνει στην πρωθυπουργία. Αυτή η θέση του Ντράγκι στηρίζεται στο γεγονός ότι καθώς δεν είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν υπάρξει ευρύτατη κοινοβουλευτική υποστήριξη, κάτι που αναμένεται να εξηγήσει αναλυτικά την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και θα μεταβεί στο κοινοβούλιο της χώρας για να επισφραγίσει την παραίτησή του.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει, σχετικά, τον πρόεδρο της δημοκρατίας της χώρας, Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος από την πλευρά του, του ζήτησε να τηρηθεί η θεσμικά προβλεπόμενη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντράγκι περιόρισε σε μια μόνον ημέρα την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αλγερία, η οποία θα γίνει τελικά, την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η πλειοψηφία δεν υφίσταται πλέον»

Την Πέμπτη, ο Ντράγκι, μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα δήλωσε ότι «θέλω να σας ανακοινώσω ότι πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ζυμώσεις και παρασκήνιο

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων αναμένεται να αποφασίσει ποια στάση να τηρήσει, ενόψει των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας. Μέσα στις ημέρες, είναι πιθανό να ληφθεί η οριστική απόφαση για το αν οι «πεντάστεροι» θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, πριν ο Ιταλός πρωθυπουργός παρέμβει στο κοινοβούλιο. Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον Ντράγκι ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση στο κόστος ζωής, παρά το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 23 δισ. ευρώ για οικογένειες και επιχειρήσεις που πέρασε από τη Γερουσία.

Όσον αφορά στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τόσο η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο η Λέγκα και το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, θεωρούν απίθανη και άκρως προβληματική, πλέον, την κυβερνητική συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ζητά να συνεχιστεί η ευρεία αυτή συνεργασία, στα πλαίσια της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «για να μην προσφερθεί ευχέρεια κινήσεων στην δεξιά», ενώ οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας επιμένουν ότι πρέπει να επιλεγεί άμεσα η οδός της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Σοκαρισμένη η Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη παρακολουθεί μουδιασμένη τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, που, μετά τη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση Μπορν μοιάζει να υφίσταται σε limbo, γίνεται άλλη μια χώρα που εν μέσω βαθειάς κρίσης βυθίζεται στην αστάθεια. Για τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, πιθανή πολιτική ρευστότητα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ είναι πραγματικός εφιάλτης, καθώς το χρέος της Ιταλίας είναι τεράστιο και πιέσεις από τις αγορές μπορεί να προκαλέσουν δραματικές εξελίξεις.

Παράλληλα, στο κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της χώρας, δύο ακροδεξιές δυνάμεις, η Λέγκα και οι Αδελφοί της Ιταλίας μοιάζουν να προβάλλουν ως οι ισχυρότερες δυνάμεις σε περίπτωση εκλογών, με τους -στα όρια του φασισμού- Αδελφούς να εμφανίζονται ως πρώτο κόμμα σχεδόν σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, και τη Λέγκα να συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 14%. Από την άλλη το Δημοκρατικό Κόμμα κινείται γύρω από το 21-22% και τα Πέντε Αστέρια κοντά στο 10-11%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr