Κορονοϊός μετάλλαξη

Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην Γιουχάν της Κίνας μέχρι σήμερα ο κορονοϊός έχει παρουσιάσει αρκετές μεταλλάξεις. Οι περισσότερες από αυτές δεν επηρέασαν την συμπεριφορά του, εκτός από μία – την μετάλλαξη 614G που, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την έκρηξη της διασποράς της νόσου και της πανδημίας.

Η μετάλλαξη 614G, αρχικά εντοπίστηκε στην Κίνα και γρήγορα βρέθηκε στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη, εκτοπίζοντας σταδιακά όλα τα υπόλοιπα στελέχη του μολυσματικού παράγοντα.

H μετάλλαξη 614G αύξησε την μεταδοτικότητα

Μετά από ενδελεχείς μελέτες που επικαλούνται οι New York Times, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ποικίλη μορφή του κορoνοϊού διέθετε σαφές εξελικτικό πλεονέκτημα, καθώς μεταδιδόταν ευκολότερα από τα αρχικά στελέχη που πρωτοεμφανίστηκαν στην Κίνα.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα στελέχη με τη μετάλλαξη 614G προκαλούν βαρύτερα συμπτώματα, είναι πιο θανατηφόρα ή ακόμα πως αποτελούν πρόσκομμα για την παρασκευή των εμβολίων.

Ωστόσο, αυτή η μικρή μεταβολή του γενετικού κώδικα του νέου κορωνοϊού, όπως λέει ο γενετιστής του Ινστιτούτου Γενετικής Ερευνας της Αριζόνας, δρ Ντέιβιντ Εγκελτχάλερ, «είναι η γενεσιουργός αιτία της πανδημίας».

Ασφαλώς, ακόμα και αν δεν υπήρχε η μετάλλαξη, τα πρώτα επιδημικά κύματα COVID-19 θα μπορούσαν να επεκταθούν σε όλο τον κόσμο. Το στέλεχος του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στη Γουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν εξαιρετικά μολυσματικό. Η μετάλλαξη, όμως, βοήθησε την πανδημία να εξαπλωθεί ευρύτερα και ταχύτερα.

Επιστημονική αντιπαράθεση

H ανίχνευση της μεταβολής του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού πυροδότησε επιστημονική αντιπαράθεση, αλλά και πολιτική μετακύλιση των ευθυνών για τη γιγάντωση της πανδημίας. Οπως επισημαίνει ο Κάρι Στέφανσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «deCODE Genetics», εταιρείας γενετικών αναλύσεων με έδρα την Ισλανδία, «αιτία της μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού παραμένει απλά η απουσία ουσιαστικών μέτρων.

Είναι προφανώς ασθενική πολιτική προσέγγιση η απόδοση της ευθύνης για την πανδημία στην ιδιαιτερότητα του ιού».

Τι έδειξαν τρεις έρευνες

Βρετανοί ερευνητές της κοινοπραξίας COVID-19 Genomics U.K. διαπίστωσαν ότι πράγματι το μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδιδόταν πολύ ταχύτερα συγκριτικά με το αρχικό.

Παράλληλη έρευνα του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη ήταν πολύ πιο μολυσματικά σε δείγματα ανθρώπινου ιστού από τους βρόγχους και τη μύτη, τις βασικές εστίες απευθείας μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων.

Επίσης, μία τρίτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ινδικά χοιρίδια που είχαν προσβληθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορούσαν να το μεταδώσουν ευκολότερα, ακόμα και χωρίς άμεση επαφή με υγιή ζώα, μέσω σταγονιδίων ή αερογενώς.

Ο δρ Εγκελτχάλερ επισημαίνει ότι ο κορωνοϊός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται, χωρίς αυτό να επηρεάζει ιδιαίτερα τη συμπεριφορά του. Κάποιες μεταλλάξεις, ωστόσο, μπορεί να αλλάξουν ριζικά τη φύση της πανδημίας.

Πηγή: economico.gr