Βόρεια Κορέα

Η Ρωσία αγοράζει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα αμερικανικά έγγραφα από μυστικές υπηρεσίες, ένδειξη ότι οι παγκόσμιες κυρώσεις έχουν περιορίσει σοβαρά τις αλυσίδες εφοδιασμού της και ανάγκασαν τη Μόσχα να στραφεί σε κράτη-παρίες για στρατιωτικές προμήθειες.

Η αποκάλυψη των Τάιμς της Νέας Υόρκης έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Ρωσία έλαβε αρχικές αποστολές ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ορισμένα από τα οποία Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μηχανικά προβλήματα.

Σημάδι ότι οι κυρώσεις την πλήττουν 

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπαν ότι η απόφαση της Ρωσίας να στραφεί προς το Ιράν και τώρα τη Βόρεια Κορέα, αποτελούν σημάδι ότι οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πλήττουν την ικανότητα της Μόσχας να αποκτήσει προμήθειες για τον στρατό της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες από τις αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες σχετικά με τον ακριβή οπλισμό, το χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθος της αποστολής, και δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή η πώληση.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι, πέρα ​​από πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα πυροβολικού, η Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει να αγοράσει επιπλέον βορειοκορεατικό εξοπλισμό στο μέλλον.

«Το Κρεμλίνο πρέπει να ανησυχεί που είναι υποχρεωμένο να αγοράσει οτιδήποτε από τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Μέισον Κλαρκ, ο οποίος ηγείται της ομάδας παρακολούθησης της Ρωσίας στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου.

Οι συνέπειες των κυρώσεων 

Οι ευρείες οικονομικές κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν ακρωτηριάσει τη Ρωσία. Οι τιμές της ενέργειας, λόγω της εισβολής, έχουν γεμίσει το ταμείο της και επέτρεψαν στη Μόσχα να αμβλύνει τις συνέπειες της αποκοπής των τραπεζών της από τη διεθνή χρηματοδότηση και τον περιορισμό των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Οι κυρώσεις κατά μεμονωμένων Ρώσων ολιγαρχών επίσης απέτυχαν να υπονομεύσουν την εξουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι, όταν επρόκειτο για την ικανότητα της Ρωσίας να ενισχύσει τον στρατό της, οι οικονομικές ενέργειες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αποτελεσματικές. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν εμποδίσει τη δυνατότητα της Ρωσίας να αγοράζει όπλα ή να προμηθεύεται ηλεκτρονικά είδη για να κατασκευάζει αυτά τα όπλα.

Η Μόσχα ήλπιζε ότι η Κίνα θα ήταν διατεθειμένη να παρακάμψει αυτούς τους ελέγχους των εξαγωγών και να συνεχίσει να προμηθεύει τον ρωσικό στρατό.

Η στάση του Πεκίνου 

Όμως τις τελευταίες ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μολονότι η Κίνα ήταν πρόθυμη να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, το Πεκίνο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχει σεβαστεί τους ελέγχους των εξαγωγών που στοχεύουν στον στρατό της Μόσχας και δεν προσπάθησε να πουλήσει ούτε στρατιωτικό εξοπλισμό ούτε εξαρτήματα.

Η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει την Κίνα ότι εάν η Semiconductor Manufacturing International Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ υπολογιστών στην Κίνα ή άλλες εταιρείες παραβιάσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κλείσουν ουσιαστικά αυτές τις επιχειρήσεις, διακόπτοντας την πρόσβασή τους στην αμερικανική τεχνολογία που χρειάζονται κάνουν ημιαγωγούς.

Έτσι, με τις περισσότερες χώρες να βαδίζουν προσεκτικά μπροστά στην αμερικανική πίεση, η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις συμφωνίες της στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr