ΝΥΤ πυρηνικά

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν για τη χρήση πυρηνικών όπλων, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταδίδουν οι New York Times. Οι συνομιλίες ανησύχησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή έδειξαν πόσο πιεσμένη είναι η Μόσχα από τις αποτυχίες της στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα.

Ένα τακτικό πυρηνικό όπλο κατά της Ουκρανίας 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν πρόσφατα συνομιλίες για να συζητήσουν πότε και πώς η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, συμβάλλοντας στην αυξημένη ανησυχία στην Ουάσιγκτον και τις συμμαχικές πρωτεύουσες, σύμφωνα με πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Β. Πούτιν δεν συμμετείχε στις συνομιλίες, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο μιας εντεινόμενης ρητορικής για τα πυρηνικά της Ρωσίας και των οπισθοδρομήσεων στο πεδίο της μάχης.

Ανησυχία στις ΗΠΑ 

Αλλά απλά και μόνο το γεγονός ότι ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες είχαν τέτοιες συζητήσεις ανησύχησε την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς υποδηλώνει ότι οι απειλές του κ. Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να μην είναι απλώς λόγια.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα ή ότι έλαβαν άλλα μέτρα για να προετοιμάσουν ένα χτύπημα.

Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες κυκλοφόρησαν εντός της αμερικανικής κυβέρνησης στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Τζον Φ. Κίρμπι, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της αναφοράς».

«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο κ. Κίρμπι. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια κίνηση».

Έως και 2000 τακτικά πυρηνικά όπλα στη Ρωσία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα έως και 2.000 τακτικών πυρηνικών όπλων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε πεδία μάχης για να συντρίψουν τις συμβατικές δυνάμεις. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στη μάχη, αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου ενός πυραύλου ή με χρήση του πυροβολικού.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η χρήση πυρηνικού όπλου —για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 75 χρόνια— θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου. Αν και η προκύπτουσα καταστροφή θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και να καταστήσει μέρη της Ουκρανίας ακατοίκητα.

Ο κ. Πούτιν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το αν θα χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο και θα έπαιρνε την απόφαση να αναπτύξει ένα ανεξάρτητα από τις απόψεις των στρατηγών του.

Το fake news με τη λεγόμενη “βρώμικη βόμβα”

Οι νέες πληροφορίες κυκλοφόρησαν την ίδια στιγμή  που η Μόσχα προώθησε επίσης την αβάσιμη ιδέα ότι η Ουκρανία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει μια λεγόμενη βρώμικη βόμβα – ένα συμβατικό εκρηκτικό με ραδιενεργό υλικό. Και ήρθε εν μέσω μιας καταιγίδας επαφών μεταξύ Αμερικανών και άλλων δυτικών αξιωματούχων και των Ρώσων ομολόγων τους, συμπεριλαμβανομένων δύο τηλεφωνημάτων μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργού Αμυνας.

Ενώ ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και ρώσων ομολόγων στα τέλη του περασμένου μήνα βοήθησαν να μετριαστούν ορισμένες από τις πυρηνικές εντάσεις.

Μια ομιλία του κ. Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία, μείωσε περαιτέρω τη «θερμοκρασία», σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.

«Δεν βλέπουμε καμία ανάγκη για κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Πούτιν στην ομιλία του. «Δεν έχει νόημα αυτό, ούτε πολιτικό, ούτε στρατιωτικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr