Μπορεί η ψήφιση του νόμου για τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να επικεντρώθηκε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά των S-400, ωστόσο μέσα στο πολυσέλιδο κείμενο κρύβεται και ένας «άγνωστος πόλεμος».

Μάχη για την… απόσυρση

Εδώ και χρόνια, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί να αποσύρει διάφορα αεροσκάφη της, τα οποία θεωρεί πεπαλαιωμένα, ξεπερασμένα ή πολυδάπανα στη συντήρησή τους και εδώ και χρόνια το Κογκρέσο της το απαγορεύει για διάφορους λόγους.

Το ίδιο συνέβη και φέτος με τον Προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, όπου η Αεροπορία ζήτησε τη συνταξιοδότηση κάποιων αεροσκαφών και το Κογκρέσο στήλωσε τα πόδια, αν και… όχι τόσο όσο σε προηγούμενες χρονιές.

Τελικά, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών έχει ενδιαφέρον και αξίζει να αναλυθεί αεροσκάφος προς αεροσκάφος, όπως τα παρουσιάζει το Defense News.

A-10:

Ο ιστορικός «Φακόχοιρος» αποτελεί πραγματικό πεδίο μάχης μεταξύ USAF, που θέλει να αποσύρει όλα τα αεροσκάφη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010, και Κογκρέσου που φωνάζει διαρκώς «όχι». Το ίδιο έγινε και φέτος, καθώς ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι θα συνεχίσουν να πετάν και τα 281 Α-10 που η Αεροπορία διαθέτει.

Βομβαρδιστικά:

Η αεροπορία θέλει να αποσύρει 17 από τα παλιότερα Β-1, λόγω υπερβολικού κόστους και εργατοωρών για τη συντήρησή τους. Το Κογκρέσο συμφώνησε η Αεροπορία να διατηρήσει το λιγότερο 36 από τα Β-1 της, ωστόσο, απαίτησε ανά πάσα στιγμή να υπάρχουν 92 βομβαρδιστικά κάθε τύπου στην απογραφή της και να διατηρηθούν τα ποσά συντήρησης για όσα Β-1 παραμείνου σε υπηρεσία.

Κατασκοπευτικά drones:

Η αεροπορία θέλει να αποσύρει όλα τα drones Global Hawk Block 20 και 30, καθώς και τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2. Το Κογκρέσο αρνήθηκε, μέχρις ότου η αεροπορία του παρουσιάσει έναν καλύτερο και πιο φθηνό τρόπο αντικατάστασής τους.

Ιπτάμενα τάνκερ:

Το Κογκρέσο απαγόρευσε την απόσυρση οιουδήποτε KC-135 μέσα στην επόμενη τριετία, ωστόσο επέτρεψε στην Αεροπορία να μειώσει σταδιακά τα KC-10A, από 56 που έχει σήμερα στα 26 ως το 2023.

Μεταγωγικά αεροσκάφη:

Η Αεροπορία ήλπιζε να αποσύρει 24 C-130H, ώστε να τα αντικαταστήσει με 19 C-130J που θα παραληφθούν το 2021. Το Κογκρέσο της επέβαλε να διατηρήσει 287 μεταγωγικά, εκ των οποίων τα 230 θα είναι έτοιμα για μάχη. Επίσης, της απαγόρευσε να αποσύρει μόνο μεταγωγικά της Εθνοφρουράς.

Πηγή: economico.gr