Ακάρ διερευνητικές

Διερευνητικές επαφές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Αθήνα ζητά ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, με το βλέμμα στραμμένο στην γερμανική διαμεσολάβηση.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu πριν από την συνάντησή του με τον γερμανό πρέσβη Γιούργκεν Σουλτζ, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε, και παραμένει, στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και ότι επιδιώκει την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου.

«Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορούν και πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, στον διάλογο και στις διαπραγματεύσεις.

«Αναμένουμε, αφενός, να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες και, αφετέρου, να εκκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και οι συνομιλίες μετά τις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν  και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόιλτενμπεργκ» είπε ο τούρκος υπουργός Αμυνας.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Γερμανία για τον ρόλο της στην εξασφάλιση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πως το Βερολίνο συνέβαλε σημαντικά σε αυτήν τη διαδικασία, και άφησε νέες αιχμές για την στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Θα ήθελα επίσης να τονίσω», δήλωσε, «ότι περιμένουμε από όλα τα μέρη να αξιολογήσουν αντικειμενικά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Πηγή: economico.gr