Τσίπρας Πολάκης

Στην Κουμουνδούρου βλέπουν το δεύτερο lockdown ως την ευκαιρία, και την αφετηρία, του μεγάλου αντιπολιτευτικού comeback. Αποδίδουν «εγκληματικές ευθύνες» στην κυβέρνηση, ποντάρουν στην πραγματική και βαθιά καθίζηση της αγοράς και της οικονομίας, και διαγιγνώσκουν υπόγεια ρεύματα κοινωνικής αγανάκτησης που συγκροτούν και δυνάμει κοινωνική έκρηξη.

Πάνω σ’ αυτό το αφήγημα ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χτίσει το μοντέλο της σκληρής μεν, χρήσιμης δε αντιπολίτευσης. Καταθέτει πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα, ζητά την παραίτηση Κεραμέως για την εμπλοκή στην τηλε-εκπαίδευση, και την ίδια ώρα θέτει ατζέντα συναίνεσης με όρους συγκυβέρνησης:

Ζητά διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ζητά υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και θέτει ως απαράβατους όρους για πολιτική συναίνεση να παγώσει η κυβέρνηση δύο κεντρικά της νομοθετήματα – το πτωχευτικό και το εργασιακό.

Πρακτικά, βάζει τον πήχη εκεί που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τον δεχτεί η κυβέρνηση για να χρεώσει την άρνηση και την πόλωση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να περάσει στο σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ. Εντός και εκτός Βουλής.

Το γλέντι του Παύλου Πολάκη

Με αυτή την ατζέντα έδωσε την συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής, με την ίδια ατζέντα θα πάει αύριο και στην Βουλή για την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία. Ενδιαμέσως όμως τράκαρε (ξανά) πάνω στον Παύλο Πολάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Star για να καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καταστροφή της οικονομίας και του συστήματος Υγείας και βρέθηκε να απολογείται για τις φωτογραφίες Πολάκη σε γλέντι με φίλους την ώρα της καθολικής καραντίνας.

Η φωτογραφία ήταν από σύναξη σε σπίτι στα Χανιά και την ανάρτησε ο ίδιος ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας.

Σε όσους τον επέκριναν απάντησε με τις γνωστές του αβρότητες, με την διαβεβαίωση ότι διέθετε αρνητικό τεστ κορονοϊού και με το μήνυμα «είμαι πολύ πιο επιστήμονας από εσάς για να τηρώ τα μέτρα, αλλά δεν θα σταματήσουμε να ζούμε».

Ο αιφνιδιασμός του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αιφνιδιάστηκε. Η θέση του είναι υπέρ της απόλυτης τήρησης των μέτρων προστασίας και, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος εξέταζε το ενδεχόμενο να μην πάει ούτε στην αυριανή δεξίωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς τιμήν του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Δεν άδειασε όμως τον Παύλο Πολάκη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες απέρριψε την εισήγηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου για δημόσια επίπληξη του πρώην υπουργού, και στην συνέντευξή του στο Star ουσιαστικά τον κάλυψε. Είπε ότι δεν έκανε κάτι αρνητικό αλλά δεν έπρεπε να δημοσιοποιήσει την φωτογραφία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό και η γκρίνια, παραδόξως, προήλθε και από τους προεδρικούς και από τον σκληρό κομματικό πυρήνα. Ο Κώστας Ζαχαριάδης διαφοροποιήθηκε δημόσια, στο επιτελείο Τσίπρα υπήρχε κατήφεια για την στάση του προέδρου, και από τους «53» το πιο ήπιο σχόλιο ήταν πως το κόμμα παραδίδεται ξανά στα πολιτικά αδιέξοδα του λαϊκισμού.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ατμόσφαιρα και η πολιτική κατεύθυνση στην Κουμουνδούρου μπορεί και να αποδίδεται πλήρως από την μαντινάδα με την οποία ο Παύλος Πολάκης συνόδευσε την επίμαχη φωτογραφία: «Εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση, ή που θα σιάξει η δουλειά ή που θα σιοχαλάσει».

Πολάκης γλέντι

Πηγή: economico.gr