Μπορεί στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ να κυριαρχούν οι φόβοι για τον… ενεργειακό χειμώνα που έρχεται, ωστόσο, η Ευρώπη ήδη βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρότατο και άκρως πιεστικό πρόβλημα.

Ξηρασία και λειψυδρία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, ακόμη εντονότερη αναμένεται να είναι η ξηρασία στην Ευρώπη τον μήνα Αύγουστο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επιμένουν ενώ η παρατεταμένη ανομβρία πλήττει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κοινού ερευνητικού κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ιταλία, η νότια Γαλλία και μεγάλες περιοχές σε Ισπανία και Πορτογαλία θα επηρεαστούν περισσότερο.

Ο ερευνητής Αντρέα Τορέτι εξηγεί πως «σύμφωνα με τη δική μας ανάλυση, οι βροχοπτώσεις που ήταν εξαιρετικά χαμηλές αναμένεται να επηρεάσουν τα επίπεδα των υδάτων στα ποτάμια. Για παράδειγμα, η κατάσταση στον Ρίνο θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην Ολλανδία». Στη Γαλλία σημειώνεται το τέταρτο κύμα καύσωνα φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo αναμένεται να εξαπλωθεί από τα νότια της χώρας προς βορειότερες περιοχές και να διαρκέσει ως το σαββατοκύριακο.

Θύματα της ξηρασίας στη νότια Γαλλία είναι οι καλλιέργειες λεβάντας και ηλιοτροπίων. Εν τω μεταξύ, από την Πέμπτη 11 Αυγούστου και για ένα τετραήμερο έχει εκδοθεί προειδοποίηση για καύσωνα στη νότια και κεντρική Αγγλία με θερμοκρασίες άνω των 35 C. Οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Καθώς η στάθμη στους ταμιευτήρες νερού είναι ανησυχητικά χαμηλή, στην Ουαλία έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιείται νερό με το λάστιχο.

Καταστροφές στην αγροτική παραγωγή

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ, τεράστιες καταστροφές αντιμετωπίζει ο αγροτοπαραγωγικός τομέας στην Πορτογαλία εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τους κόπους της φετινής χρονιάς να μην μπορούν να τους αποφέρουν όσα υπολόγιζαν.

«Έχουν καεί και δεν έχουν καμία εμπορική αξία. Τώρα θα πρέπει να παραμείνουν κάτω και για εμάς είναι σημαντική απώλεια εισοδήματος», αναφέρει ο Πέδρο Μπερνάρντες. Οι εκτιμήσεις των αγροτών καθώς και των συνεταιρισμών τους κάνουν λόγο για περισσότερο από το μισό της παραγωγής τους να μην μπορεί να διατεθεί στην αγορά και ζητούν αποζημιώσεις.

Τα προβλήματα με τον καιρό έχουν δημιουργήσει και αύξηση των τιμών στις πατάτες στην Ρουμανία. Σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής είναι κατεστραμμένο δημιουργώντας συνθήκες έλλειψης άρα κάνοντας ακριβότερο και το προϊόν. Ακόμη και τα καλαμπόκια λόγω της μικρής βροχόπτωσης κατά την φετινή περίοδο δεν είναι στην κατάσταση άλλων ετών με συνέπεια να δημιουργούνται ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr