rapid test

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ έχουν πάει πίσω τα σχέδια για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ωστόσο ο Απρίλιος όπως όλα δείχνουν θα είναι ο μήνας στον οποίο η κυβέρνηση θα πατήσει το «κουμπί» με σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στόχο την αναθέρμανση των κλάδων που μένουν «παγωμένοι» εδώ και μήνες:

Λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμό. Είναι και οι κλάδοι στους οποίους θα εστιάζει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ, που θα ανακοινωθεί πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα ανεβάζοντας τον «λογαριασμό» για το 2021 στα 14 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον μήνα που έρχεται

  • Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 5η Απριλίου. Στόχος είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο που μένει να φανεί εάν θα είναι καθολικό, όπως θα ήθελε το υπουργείο Ανάπτυξης και ο εμπορικός κόσμος, ή θα γίνει σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του τηλεφωνικού ραντεβού (click inside). Mία σκέψη είναι να εφαρμοστεί την πρώτη εβδομάδα το click inside και από τις 12 Απριλίου να απαιτείται μόνο η αποστολή του κενού μηνύματος στον κωδικό 13032, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές ψώνια για τρεις ώρες, μία φορά την ημέρα.
  • Μέσα στον Απρίλιο, αν και πιθανότατα μετά τα μέσα του μήνα, σχεδιάζεται και το πολυπόθητο άνοιγμα εστιατορίων και καφέ. Η εστίαση θα λειτουργήσει στην πρώτη αυτή φάση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους μόνο με τις απαιτούμενες αποστάσεις ή/ και περιορισμό στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΠΟΕΣΕ θα ζητήσει να ισχύσει ο ένας μόνο από τους δύο περιορισμούς, αφού και οι δύο μαζί σημαίνουν λειτουργία στο 30% της δυναμικότητας.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, (Mega)επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως ισχύει ο στόχος για άνοιγμα της εστίασης μέσα στον επόμενο μήνα, σχολιάζοντας πως ο καιρός βοηθάει στο να απελευθερωθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Τουρισμός 

Όσο για τον τουρισμό, καλείται να δώσει σκληρή μάχη με στόχο το 50% των τουριστών και εισπράξεων του 2019. Ο στόχος αυτός βεβαίως εξαρτάται άμεσα από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο εμβολιασμός όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά και στις αγορές από τις οποίες διεκδικούμε τουρίστες.

Η τουριστική συμφωνία με το Ισραήλ, αλλά και η επιδίωξη να κλείσουν ανάλογες συμφωνίες με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως είναι η Σερβία, κάνουν το υπουργείο Τουρισμού να ελπίζει σε πιλοτικό άνοιγμα μέσα στον Απρίλιο.

Ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη για την σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από Ε.Ε., ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Σερβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με στόχο το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού από τις 14 Μαΐου.

Το «όπλο» των self test

Πέρα από το πρόγραμμα του εμβολιασμού, καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της οικονομίας θα διαδραματίσουν και τα self tests.

Οι επαγγελματίες του λιανεμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού θα μπορούν να «ελέγχονται» για Covid-19 ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποτρέποντας μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα αξιοποιήσει συστηματικά τα self tests.

Παρότι η διενέργεια του self test δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτική δύο φορές την εβδομάδα για τους εργαζομένους σε όλες τις δραστηριότητες που θα ανοίξουν. Θα εξαιρούνται όσοι έχουν εμβολιαστεί.

Πηγή: economico.gr