Ιερώνυμος θεραπεία

Θεραπεία που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα, αντίστοιχη με εκείνη που είχε πάρει και ο Ντόναλντ Τραμπ, έλαβε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Η κυρία Παγώνη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, είπε ότι τα νέα από το μέτωπο της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα είναι αισιόδοξα και επεσήμανε πως πρόκειται για την αγωγή που ακολούθησε και ο Ντόναλντ Τραμπ. Και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επιβεβαίωσε πως τέτοιου τύπου θεραπεία χορηγήθηκε και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό.

Πιθανό εξιτήριο έως την Δευτέρα

Όπως έγραψε ο «ΒΗΜΑτοδότης», η κατάσταση της υγείας του αρχιεπισκόπου βελτιώνεται, τον επισκέφθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, και εάν δεν υπάρξουν άλλες επιπλοκές ή λοιμώξεις και παραμείνει απύρετος, είναι πολύ πιθανόν έως το Σάββατο (ή το πολύ τη Δευτέρα) να του δώσουν εξιτήριο.

Εκκρεμούν ωστόσο ορισμένες σημαντικές εξετάσεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα ή την Τετάρτη.

Τι είναι η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

Μετά την εισαγωγή του αρχιεπισκόπου στο νοσοκομείο, πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Protagon ανέφεραν ότι είχε κινηθεί η διαδικασία για να προμηθευτεί ο Ευαγγελισμός το φάρμακο μπαμλανιβιμάμπη (bamlanivimab), το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία Eli Lilly.

Το φάρμακο, που βασίζεται στα μονοκλωνικά αντισώμτα, έλαβε μόλις πριν από 10 ημέρες κατεπείγουσα έγκριση για κυκλοφορία στην αμερικανική αγορά από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης όμως, η FDA ενέκρινε την θεραπεία ώστε να χορηγηθεί αποκλειστικά σε ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου, έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, αλλά κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά.

To φάρμακο είναι ένα τεχνητό μονοκλωνικό αντίσωμα που μιμείται την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορονοϊό. Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί κάτι σαν τεχνητή άμυνα, η οποία ενισχύει τη φυσική και τον αντιμετωπίζει με επιτυχία.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και το φάρμακο της Regeneron που είχε χορηγηθεί στον Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με αυτό της Eli Lilly. Λόγω του τύπου της έγκρισης και της μικρής διαθεσιμότητας, καθώς δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα μεγάλης ποσότητας στη γραμμή παραγωγής, το φάρμακο προορίζεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως άτομα άνω των 65 ετών και άνω των 12 ετών, με συννοσηρότητες λόγω χρόνιας πάθησης.

Πηγή: economico.gr