Ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν “χάλασε τη σούπα” του Εντογάν. Ολο και πιο δύσκολη γίνεται συν τω χρόνω η σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, με αιχμή την πλήρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αλλά και τον δίαυλο επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν με τη Μόσχα.

Βάρυνε η ατμόσφαιρα στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις με τον Μπάϊντεν

Η νέα περίοδος που άνοιξε με την εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του προκατόχου του Τραμπ και ο νέος πρόεδρος το καθιστά σαφές με κάθε τρόπο.

Η αλλαγή κλίματος έχει γίνει παραπάνω από εμφανής στην Άγκυρα, με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου να αναδεικνύουν συχνά πυκνά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένει ακόμα τηλέφωνο από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ έχει ανοίξει ήδη και ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Δένδια και Μπλίνκεν.

Καταπέλτης η έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα 

Η ετήσια έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι καθόλου “ισορροπιστική”. Αντιθέτως, καταγγέλλει ευθέως την Τουρκία για σειρά παραβιάσεων, μεταξύ των οποίων, για “αυθαίρετες δολοφονίες, ύποπτους θανάτους υπό κράτηση, καταναγκαστικες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πρώην βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δικηγόρων, δημοσιογράφων, αλλοδαπών πολιτών, αλλά και υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ.

Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας 

Η  «Έκθεση του 2020 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκάλεσε την οργή της Άγκυρας,  με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του πως δεν είναι αντικειμενική, περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και προκατειλημμένες ερμηνείες.

«Οι εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που καταρτίζονται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πάνω από 190 χώρες εκδόθηκαν στις 30 Μαρτίου του 2021.

“Η Έκθεση 2020 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία” που δημιουργήθηκε σε αυτό το πλαίσιο για ακόμη μια φορά απέχει από το να είναι αντικειμενική και περιέχει αβάσιμους ισχυρισμούς και προκατειλημμένες ερμηνείες, που βασίζονται σε αμφιλεγόμενες πηγές» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που παράλληλα υπογραμμίζει πως στην έκθεση αναφέρεται και πάλι το «κίνημα Γκιουλέν» που θεωρείται από την Τουρκία «ενορχηστρωτής της φρικτής απόπειρας πραξικοπήματος, που απείλησε τη δημοκρατία και μετέτρεψε σε μάρτυρες χιλιάδες πολίτες».

«Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν κατανοούν το δίκαιο αγώνα μας κατά αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, απορρίπτει τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε παράσχει για την τρομοκρατική οργάνωση και εργαλειοποιείται για ακόμη μια φορά από ορισμένους κύκλους για τη σύνταξη της έκθεσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: economico.gr