Στους ειδήμονες της ιστορίας, η λεπτομέρεια δεν ξέφυγε: το 1985 ήταν στη Γενεύη όπου ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν, και ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, είχαν το πρώτο τους τετ-α-τετ προκειμένου να συζητήσουν τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και τους εξοπλισμούς.
Στην ίδια πόλη την Τετάρτη ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια πρώτη ανιχνευτικού χαρακτήρα επαφή και αν και ουδείς αναμένει ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την επικοινωνία Ρέιγκαν-Γκορμπατσόφ, πολλοί ελπίζουν ότι τουλάχιστον η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα μειωθεί κάπως και ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα θα μπορούν να συνομιλούν σε πιο καλό επίπεδο απ’ όσο σήμερα.
Σταθερή και προβλέψιμη σχέση
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις επιδιώξεις του από τη συνάντηση της Γενεύης: ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θέλει μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία, χαρακτήρισε τον Πούτιν «σκληρό», «έξυπνο» και «άξιο αντίπαλο» και ξεκαθάρισε ότι «όταν υπογράφεις συνθήκες με αντιπάλους σου, δεν σε ενδιαφέρει η εμπιστοσύνη, αλλά το να συμφωνείτε. Δεν λες “σε εμπιστεύομαι”, αλλά “αυτά είναι που περιμένω”».
Τι περιμένει, όμως; Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο Ρώσος πρόεδρος «ενδιαφέρεται να αλλάξει την αντίληψη που έχει ο κόσμος για αυτόν» και ότι «η συμπεριφορά του θα ανταποκρίνεται σε αυτή ενός ηγέτη μιας χώρας». Από εκεί και πέρα, ελπίζει να βρει τομείς στους οποίους θα μπορέσουν να συνεργαστούν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει τις «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ για μια μακρά σειρά θεμάτων, από την Κριμαία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την Αρκτική και την διπλωματία των αγωγών.
Στόχος η μείωση της έντασης
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, της Ρουμανίας και της Πολωνίας -δηλαδή των χωρών που βρίσκονται δίπλα στη Ρωσία και που αισθάνονται μεγαλύτερη νευρικότητα μετά τις πρόσφατες εντάσεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα- και φαίνεται ότι συζήτησε μαζί τους και το ζήτημα της Λευκορωσίας και των στενών σχέσεων που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με τη Μόσχα.
Ωστόσο, όλα αυτά μοιάζουν με πρελούδιο για μια συνάντηση που πολλοί ηγέτες στον κόσμο περιμένουν με αγωνία και το ερώτημα παραμένει: τι θα επιδιώξουν οι δύο πρόεδροι; Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώτος και βασικός στόχος είναι να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Και για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το βασικό «μενού»
Σε δεύτερο επίπεδο, ο Πούτιν αναμένεται να θέσει και αυτός τις «κόκκινες γραμμές» του, που περιλαμβάνουν ένα σταθερό «όχι» στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και μια «εκεχειρία» στους διπλωματικούς «πολέμους» που έχουν οδηγήσει σε αποψίλωση του διπλωματικού προσωπικού στις πρεσβείες και τα προξενεία των δύο χωρών. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα των κυρώσεων που προκαλούν προβλήματα στην ρωσική οικονομία και εντάσεις στον πληθυσμό της χώρας, οπότε το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση.
Από εκεί και πέρα, ζητήματα όπως ο Ναβάλνι και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βέβαιο ότι θα τεθούν από τον Μπάιντεν και ο Πούτιν θα απαντήσει με αντίστοιχα παραδείγματα στις ΗΠΑ, ωστόσο, αυτά θεωρούνται απλώς το «πρώτο πιάτο» με το κυρίως γεύμα να κινείται στον άξονα του πώς οι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να συνεργαστούν ώστε να μειωθεί η ένταση. Ο Μπάιντεν σίγουρα θα θέσει ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, ωστόσο, εν τέλει αυτό που θα μετρήσει είναι κατά πόσο υπάρχει επιθυμία για καταλαγή.


Πηγή: economico.gr