Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην ομάδα του να μοιραστεί αποδεικτικά στοιχεία για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – μια εκπληκτική μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ προς το δικαστήριο και μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη σύσταση του Πενταγώνου.

Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε τους νομοθέτες για την απόφαση, αν και ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δημοσίως την παράδοση του υλικού. Οι γερουσιαστές Dick Durbin και Lindsey Graham, μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας που υποστηρίζουν τη μεταφορά αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσαν την Τετάρτη το βράδυ ότι «είμαστε ικανοποιημένοι που η διοίκηση υποστηρίζει επιτέλους την έρευνα του ΔΠΔ».

Οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης για να γίνουν μέλη του ΔΠΔ και ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η Ουάσινγκτον φοβόταν ότι ένας εισαγγελέας του ΔΠΔ θα είχε την εξουσία να διερευνήσει τις ενέργειες των αμερικανικών στρατευμάτων στον πόλεμο.

Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η υπόσχεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να βοηθήσει το Κίεβο να καταστήσει τη Μόσχα υπόλογη για τις θηριωδίες της, έχουν ψυχράνει την τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του δικαστηρίου. Νομοθέτες, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι, είχαν καλέσει τον Λευκό Οίκο να παράσχει αποδεικτικά στοιχεία, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη δικομματική στάση απέναντι στο δικαστήριο της Χάγης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν επίσης υπέρ της κίνησης, κυρίως για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πολλοί άνθρωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εδώ και πολλά χρόνια πιστεύουν ότι η αλλεργία των ΗΠΑ στο δικαστήριο είναι παράλογη και αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν πληροφορίες σχετικά με ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών που δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Μόσχας κρατά χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία σε «προγράμματα ενσωμάτωσης» σε στρατόπεδα στη Ρωσία και την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη μοιραστεί αυτά τα στοιχεία με τη Χάγη.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων στο δικαστήριο, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια. Είπε σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας τον Μάιο ότι πίστευε ότι η κίνηση για την ανταλλαγή πληροφοριών με το δικαστήριο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανησυχητικό προηγούμενο και εξέφρασε ανησυχίες για την «αμοιβαιότητα στο μέλλον».

«Το Πεντάγωνο είχε σίγουρα επιφυλάξεις», δήλωσε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση.

Ωστόσο, ένας δεύτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει εναλλακτικές μεθόδους για τη συνέχιση των ερευνών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Το Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει σθεναρά τις οδούς προς τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς τον στόχο της λογοδοσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr