Δύο αλλεπάλληλες μεγάλες νίκες πέτυχαν στη Γερουσία των ΗΠΑ οι Δημοκρατικοί και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφού μέσα σε δύο ημέρες κατάφεραν να «περάσουν» από το σώμα δύο πολύ κρίσιμα νομοσχέδια που αφορούν στο τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων και στήριξης του κοινωνικού κράτους της κυβέρνησης της χώρας.

Τα δύο νομοσχέδια

Συγκεκριμένα, με ευρεία πλειοψηφία 69 υπέρ έναντι μόλις 30 κατά η Γερουσία ενέκρινε το πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές στη χώρα, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 110 δισ. για έργα οδοποιίας, 66 δισ. για σιδηρόδρομους, 7,5 δισ, για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, 17 δισ. για λιμενικά έργα, 25 δισ. για έργα σε αεροδρόμια, 55 δισ. για καθαρό πόσιμο νερό, 65 δισ. για διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας κλπ.

Αντιθέτως, με οριακή πλειοψηφία 50-49 προεγκρίθηκε και το σχέδιο του Μπάιντεν ύψους 3,5 τρισ.δολαρίων, το οποίο θα κατευθυνθεί σε προγράμματα για την υγεία, την οικογενειακή μέριμνα, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής για τα επόμενα 10 χρόνια. Χάρη στην ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, το πακέτο αναμένεται να υπερψηφιστεί και στην τελική συζήτησή του.

Η μάχη της Γερουσίας…

Τα χρήματα για το πακέτο αυτό θα προέλθουν από τη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων και υψηλών εισοδημάτων, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει προγράμματα για δωρεάν ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σπουδές σε κρατικά πανεπιστήμια, άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας με θέσεις εργασίας σε σχέδια για προστασία του περιβάλλοντος, και εκτιμάται ότι θα επιτρέψει να στηριχθούν παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιχείρησαν να «νερώσουν» το σχέδιο με διάφορες τροπολογίες και υποστήριξαν ότι αποτελεί «σπατάλη χρημάτων» που θα αυξήσει τον πληθωρισμό και θα ενισχύσει… ακροαριστερές τάσεις στην κοινωνία των ΗΠΑ. Απαντώντας, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι «ελπίζω ότι (σ.σ. το πακέτο) θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να ανακτήσουν την πίστη τους στην κυβέρνηση της χώρας ότι δουλεύει γι’ αυτούς και όχι για τους λίγους».

…Και της Βουλής

Μόλις ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες στη Γερουσία, τα δύο νομοσχέδια θα σταλούν για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να δωθεί μεγάλη μάχη, καθώς, εκτός από τους Ρεπουμπλικάνους, υπάρχουν και Δημοκρατικοί βουλευτές που εκφράζουν αμφιβολίες για το περιεχόμενό τους, με το βάρος της πειθούς να πέφτει στους ώμους της προέδρου του σώματος, Νάνσι Πελόζι, η οποία πάντως είναι σαφέστατα υπέρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr