Ο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στέλνει πυρομαχικά στο Ισραήλ

H κυβέρνηση  Μπάϊντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να επισπεύσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη θητεία της. Αυτό τονίζει η εφημερίδα New York Times σε δημοσίευμα με τίτλο State Department Bypasses Congress to Approve Israel’s Order for Tank Ammunition.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, το State Department προωθεί πώληση στο Ισραήλ 13.000 πυρομαχικών αρμάτων μάχης, παρακάμπτοντας μια διαδικασία ελέγχου του Κογκρέσου που απαιτείται γενικά για πωλήσεις όπλων σε ξένα κράτη.

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την πώληση πριν από το μεσημέρι του Σαββάτου αναφέροντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε ενημερώσει ήδη τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου από την Παρασκευή ότι «υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί την άμεση πώληση των πυρομαχικών στο Ισραήλ».

Το υπουργείο επικαλέστηκε μια διάταξη στον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων που αναφέρεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσαν στους New York Times δύο αξιωματούχοι του State Department και του Κογκρέσου, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κριτική για το πως το Ισραήλ πραγματοποιεί την επίθεσή του

Το State Department έχει χρησιμοποιήσει τη διάταξη έκτακτης ανάγκης τουλάχιστον δύο φορές από το 2022, για να στείλει όπλα στην Ουκρανία για την άμυνά της απέναντι στην  εισβολή της Ρωσίας. Αλλά στην περίπτωση του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, υπάρχει αυξανόμενη κριτική τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ πραγματοποιεί την επίθεσή του. Η απόφαση του State Department να παρακάμψει το Κογκρέσο φαίνεται ότι αντικατοπτρίζει την επίγνωση της κριτικής ορισμένων Δημοκρατικών βουλευτών στην κυβέρνηση Μπάιντεν για προμήθεια όπλων στο Ισραήλ χωρίς όρους ή έλεγχο.

Δεκατρείς Δημοκρατικοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι επεξεργάζονται νομοθεσία, για να απαιτήσουν περισσότερα στοιχεία από τα κράτη που λαμβάνουν όπλα από τις ΗΠΑ ότι οι στρατοί τους δεν διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Η πώλησηαυτή είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει τους Άραβες ηγέτες, οι οποίοι επέκριναν δριμύτατα τις προσπάθειες της κυβέρνησης Νπάιντεν να εμποδίσει τις διεθνείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να πιέσει το Ισραήλ για άμεση μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Αυξάνεται η πίεση στις ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

Σε άλλο δημοσίευμα της New York Times με τίτλο Pressure Rising on U.S. After Vetoing U.N. Call for a Cease-Fire in Gaza τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι διπλωματικά απομονωμένες αφού έθεσαν βέτο στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που ζητούσε άμεση  κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Ουάσινγκτον δέχθηκε αυξανόμενη κριτική το Σάββατο από διάφορες κυβερνήσεις, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις βοήθειας που προειδοποίησαν για καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Ο Mahmoud Abbas, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, την οποία η Ουάσιγκτον και άλλοι έχουν επικαλεστεί ως πιθανό κυβερνητικό όργανο για τη μεταπολεμική Γάζα, είπε ότι το βέτο της Παρασκευής ήταν «ένα σημάδι ντροπής που θα ακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια». Χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες «επιθετικές και ανήθικες».

Ο Nicolas de Rivière, ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη (ΣΣ: Η Γαλλία υπερψήφισε το κείμενο για την κατάπαυση του πυρός), κάλεσε για μια «νέα άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» και χωρίς να κατονομάσει τον σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε για άλλη μια φορά». «Δεν βλέπουμε καμία αντίφαση μεταξύ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της προστασίας των αμάχων», είπε.

Ωστόσο, μία από τις  ισχυρότερες προειδοποιήσεις ήρθε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας Lloyd J. Austin III, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ θα αντιμετώπιζε «στρατηγική ήττα», εάν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν προστατεύονταν καλύτερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr