Σε μία κίνηση υψηλού πολιτικού και ανθρωπιστικού συμβολισμού, η διοίκηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι στηρίζει την άρση της προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, προκειμένου να επιτυχανθεί η παραγωγή τους και να φθάσουν σε χώρες που σαρώνονται από την πανδημία, όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική.
Οι ΗΠΑ ως σήμερα αρνούνταν να στηρίξουν σχετική πρωτοβουλία που συζητείται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ωστόσο, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η εκπρόσωπος της χώρας στον Οργανισμό, Κάθριν Τάι ανακοίνωσε ότι «ζούμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19, ζητούν αντιστοίχως εξαιρετικά μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει έντονα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ωστόσο, στον αγώνα για να τελειώσει η πανδημία, στηρίζει στην άρση της προστασίας αυτής για τα εμβόλια κατά Covid-19».
Διαβουλεύσεις από τον περασμένο Οκτώβριο
Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου πραγματοποιεί διαδοχικούς γύρους διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να αρθούν οι πατέντες στα εμβόλια, με την γενική διευθύντρια του Οργανισμού Ενγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα να τονίζει ότι «είμαι πεπεισμένη ότι μόλις καθίσουμε με ένα κανονικό κείμενο (σ.σ. για τις λεπτομέρειες της άρσης της πατέντας) μπροστά μας, θα βρούμε έναν πραγματιστικό τρόπο να προχωρήσουμε».
Το ζήτημα της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αποτελεί σημείο έντονων διαπραγματεύσεων από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν Ινδία και Νότια Αφρική κατέθεσαν στο γενικό συμβούλιο του Οργανισμού την πρόταση αυτή για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τις έως ώρας πληροφορίες, η πρόταση έχει την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, αλλά και πολλών χωρών της Δύσης.
Θα «χρειαστεί χρόνος»
Η Τάι υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πρόσβαση όλο και περισσότερων ανθρώπων στα εμβόλια κατά της πανδημίας, ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα «χρειαστεί χρόνος», μέχρις ότου να επιτευχθεί η απαραίτητη ομοφωνία στο πλαίσιο του Οργανισμού και να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες της άρσης των περιορισμών στην παραγωγή των εμβολίων που θέτει το υφιστάμενο πλαίσιο των πνευματικών δικαιωμάτων.
Για την ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο, το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση θεωρείται ως καλός οιωνός για τη συνέχεια. Πάντως, χώρες με ισχυρές φαρμοκοβιομηχανίες και εταιρείες βιοτεχνολογίας συνεχίζουν να αρνούνται να συναινέσουν στην άρση της πατέντας, λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει πανάκεια για την μάχη κατά της πανδημίας και ότι μια τέτοια κίνηση θα βλάψει μελλοντικά την καινοτομία.
I applaud the Biden administration for taking this bold step to speed up the production and availability of coronavirus vaccines. I also recognize the dedicated work done by activists around the world to put this issue on the global agenda. We are all in this together. https://t.co/YQqY10mNM9
— Bernie Sanders (@SenSanders) May 5, 2021
Την απόφαση χειροκρότησε ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, λέγοντας παράλληλα ότι αναγνωρίζει την αφοσίωση απανταχούν ακτιβιστών για να θέσουν το ζήτημα αυτό στην παγκόσμια ατζέντα. Σημειώνεται ότι εκατό μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν με επιστολή τους στο Μπάιντεν υπέρ της άρσης των περιορισμών των πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια.


Πηγή: economico.gr