Η ιστορική προσπάθεια του Προέδρου Μπάιντεν για καθαρή ενέργεια πέρασε σήμερα από τη βρεφική ηλικία στη νηπιακή: Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από τότε που ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – IRA) έγινε …πράξη.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να υποδηλώνει η ονομασία του για την τιθάσευση του πληθωρισμού, ο IRA αφορά κυρίως τη διοχέτευση ενός πρωτοφανούς ποσού ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων για την επιτάχυνση της υιοθέτησης της καθαρής τεχνολογίας. Η νομοθεσία-ορόσημο ξεκλειδώνει 394 δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής χρηματοδότησης και 367 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για περιβαλλοντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων επιδοτήσεων για εταιρείες που παράγουν μπαταρίες EV, εξοπλισμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας.

Οι φορολογικές εκπτώσεις

Επίσης προβλέπονται:

  • Έως και 7.500 δολάρια σε φορολογικές εκπτώσεις για τους οδηγούς που είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το βενζινοβόρο αυτοκίνητό τους για ένα EV.
  • Οφέλη για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους και για τις επιχειρήσεις
  • και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που κάνουν το ίδιο με τους χώρους τους.
  • Άλλα μέτρα αποσκοπούν στην αντιστάθμιση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού με τη μείωση των τιμών που πληρώνει το Medicare για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και την αυστηροποίηση των κανόνων φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι νικητές και οι χαμένοι

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προβάλλει το IRA ως νίκη για το περιβάλλον, και σημαντικήενθάρυνση για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις εταιρείες που κατασκευάζουν καθαρή τεχνολογία στις ΗΠΑ.

Η νομοθεσία έχει ήδη ωθήσει τους μεγάλους κατασκευαστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να επενδύσουν 271 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα σε εθνικό επίπεδο και έχει δημιουργήσει 29.780 θέσεις εργασίας κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καθαρής Ενέργειας.

Οι ΗΠΑ μετατρέπονται επίσης σε κόμβο παραγωγής μπαταριών EV, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει σχέδια για την ίδρυση νέων εργοστασίων στο Μίσιγκαν, τη Νότια Καρολίνα και τη Νέα Υόρκη.

Οι φόβοι της Ευρώπης

Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε σαρωτική πολιτική, κάποιοι θα ενοχληθούν. Η νέα νομοθεσία και τα κίνητρα των ΗΠΑ για τα “Made in America” προϊόντα καθαρής ενέργειας έχουν κάνει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ανησυχούν ότι η καθαρή τεχνολογία που παράγεται στην Ευρώπη είναι πλέον λιγότερο ελκυστική για τους Αμερικανούς αγοραστές.

Εν τω μεταξύ, ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί 400.000 εργαζόμενους στον τομέα των αυτοκινήτων παραπονέθηκε ότι οι εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του IRA μπορούν να ξεφύγουν παρέχοντας λιγότερο από επιθυμητές θέσεις εργασίας για τα μέλη του.

Κοιτάζοντας μπροστά… ενώ ο IRA έχει ήδη ενισχύσει πολλές δράσεις καθαρής τεχνολογίας, το αν ο νόμος εισάγει πραγματικά μια επανάσταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φανεί μόνο όταν υπάρξουν περισσότερα κεριά στην τούρτα γενεθλίων του…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr