Ερντογάν Μπλίνκεν

Πολιτική θύελλα προκαλεί στην Τουρκία το καθαρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν – ένα μήνυμα, που αφενός καταδικάζει την επιθετική πολιτική της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας και συνολικά στην ανατολική Μεσόγειο και, αφετέρου, επαναφέρει την αμερικανική απαίτηση για εγκατάλειψη των ρωσικών S-400.

Σύσσωμη η τουρκική αντιπολίτευση σφυροκοπά τον Ταγίπ Ερντογάν καταλογίζοντάς του ήττα, ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει τις εντυπώσεις με ρητορικούς λεονταρισμούς.

“Στην ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριφερθούν αμερόληπτα. Δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις χώρες που θέλουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, καταλογίζοντας στην Ουάσιγκτον τακτική απειλών:

“Έχουμε περιθώριο να συνεργαστούμε. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι απειλές, όπως ‘δεν θα προμηθευτείτε S-400 δε θα τους χρησιμοποιήσετε’. Πρέπει να σταματήσουν αυτή την απειλητική στάση” δήλωσε.

Σφυροκόπημα Ερντογάν από την αντιπολίτευση: “Εκανε τον μάγκα…”

Τα πυρά της αντιπολίτευσης όμως είναι σφοδρά, τόσο για το ρήγμα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όσο και από την ήττα Ερντογάν στην προσπάθεια προσέγγισης της Αιγύπτου.

“Η κυβέρνηση έκανε κάποτε το μάγκα, τώρα πέρασε σε άλλη φάση και κατεβάζει τα πανιά” δήλωσε ειρωνικά ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των κεμαλιστών Οζγκιούρ Οζέλ. 

“Τον Μόρσι τον αποκάλεσε ‘αδελφό’, στον Σίσι όμως κράτησε σκληρή στάση. Ανακάλεσε τον πρέσβη μας και χάθηκαν δισεκατομμύρια επενδύσεων των επιχειρηματιών μας. Τώρα μάς έμεινε μόνο το σήμα ‘ράμπια’ με τα τέσσερα δάκτυλα” (το σήμα των αδελφών Μουσουλμάνων)», δήλωσε επίσης σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ.

Ο Μπλίνκεν και οι δειρευνητικές

Αποτιμώντας την παρέμβαση Μπλίνκεν, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν τόσο την ουσία της, όσο και το timing. Λίγες ημέρες πριν από τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών στις 16 Μαρτίου, αλλά και πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν απολύτως σαφής: Επέκρινες την Τουρκία για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και για το σύνολο των προκλητικών ενεργειών της απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες κινήσεις «παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας».

Οι δηλώσεις αυτές, κατά τις ίδιες πηγές, βάζουν “πάγο” στις διεκδικήσεις της Αγκυρας και στην τακτική Ερντογάν που έχει ως στόχο να βάλει και να ανοίξει στο τραπέζι των ελληνοτουρκικών επαφών την “εφ’ όλης της ύλης” τουρκική ατζέντα. Παράλληλα, το μήνυμα Μπλίνκεν επαναβεβαιώνει την ενεργό επιστροφή της Αμερικής στο πεδίο της ανατολικής Μεσογείου με καθαρό και πρωταρχικό στόχο την σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πηγή: economico.gr