Δένδιας Τουρκία

Με τακτ, αλλά και με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο απάντησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό σε βάρος της χώρας μας.

Εμπρηστικός Τσαβούσογλου

Η νέα τουρκική πρόκληση προήλθε από τον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Φινλανδό ομόλογό του, επανέλαβε τη γνωστή ρητορική και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας σχετικά με το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «αν είχαμε κάνει το 1/10 από όσα κάνει η Ελλάδα τότε εμείς ξέρουμε τι θα ακούγαμε. Όμως η Ελλάδα έχει μια δικαιολογία που αναφέρει. Ισχυρίζεται πως φρουρεί τα σύνορα της Ευρώπης. Ενώ τα σύνορα της Ευρώπης στο Νότο και στην Ανατολή ξεκινούν από την Τουρκία».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς η Frontex έχει στηρίξει την απάνθρωπη συμπεριφορά της Ελλάδας στα σύνορα τις επαναπροωθήσεις. Τα βίντεο, τα ντοκουμέντα τα μοιραστήκαμε και με την Ε.Ε.», διερωτώμενος, μάλιστα, «πώς εξηγείται ο θάνατος 19 μεταναστών από το κρύο; Ποιος θα το σταματήσει αυτό; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Υπεύθυνη είναι η Ελλάδα και η ΕΕ και οι χώρες που αγνοούν τους μετανάστες». Μάλιστα, τα όσα είπε ο Τσαβούσογλου προκάλεσαν την αντίδραση του Φινλανδού ΥΠΕΞ, Πέκα Χααβίστο, ο οποίος υπερασπίστηκε την Ελλάδα.

«Η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό»

Ωστόσο, η νέα πρόκληση της Άγκυρας δεν πέρασε αβρόχοις ποσί από την Αθήνα, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Νίκος Δένδιας έδωσε «πληρωμένη» απάντηση στον Τσαβούσογλου, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Τουρκίας περί pushback μεταναστών στον Έβρο με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών, σύμφωνα με την Άγκυρα- να πεθάνουν από το κρύο, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως ανυπόστατους και ψευδείς.

«Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού, και θα τηλεφωνήσω στον φίλο μου και ομόλογό μου (σ.σ. τον κ. Χααβίστο) για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος Υπουργός» είπε αρχικά ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος, πάντως, τόνισε ότι «θέλω να είμαι σαφής. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δεν δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr