Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν απείλησε, σε συζητήσεις που είχε με στενούς συνεργάτες του, να “χτυπήσει” την αμερικανική οικονομία μετά τις προειδοποιήσεις που του απηύθυνε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για ενδεχόμενες «συνέπειες» στην χώρα του, μετά τη συμφωνία που συνήψε με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Αυτό αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ανακοινώσει ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Σαουδική Αραβία μετά την απόφαση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή αργού πετρελαίου κόντρα στις επιθυμίες των ΗΠΑ. Ο διάδοχος, μετά από αυτό, προειδοποίησε ότι εάν ο Μπάιντεν τιμωρήσει τη χώρα του “δεν θα ασχοληθεί άλλο με την αμερικανική κυβέρνηση”. Απείλησε επίσης ότι θα προβεί σε ενέργειες που θα έχουν «μεγάλες οικονομικές συνέπειες για την Ουάσιγκτον», ανέφερε η Post.

Σύμφωνα με την έγκυρη Αμερικανική εφημερίδα, οι απειλές του διαδόχου κατεγράφησαν σε απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε στην Ουάσιγκτον, αλλά δεν αποσαφηνίζεται εάν όσα αναφέρονται σε αυτό είναι μέρος υποκλοπής επικοινωνιών ή αφορά μήνυμα που στάλθηκε ιδιωτικά στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφή τη δυσαρέσκειά του για το Ριάντ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο  OPEC+ (η Ένωση των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των διεθνών τιμών.«Θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για ό,τι έχουν συμφωνήσει με τη Ρωσία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNN εκείνη την περίοδο, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους μέτρα αναφέρεται.

Κακή προσωπική χημεία Μπάϊντεν – διαδόχου

Στην προεκλογική περίοδο πριν από την εκλογή του, ο Μπάιντεν απείλησε να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» της διεθνούς κοινότητας λόγω του ρόλου που φέρεται να έχει ο διάδοχος  στη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, για την οποία το Ριάντ κατηγόρησε “ξένους πράκτορες”. Αυτή η απειλή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με τα μέλη του Λευκού Οίκου να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιλέξει να μην θέσει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις. Αυτό που ισχύει εδώ και δεκαετίες είναι ότι οι ΗΠΑ παρέχουν ασφάλεια στη Σαουδική Αραβία και σε αντάλλαγμα διατηρούν πρόσβαση στο πετρέλαιο της, το οποίο το βασίλειο ανταλλάσσει με δολάρια, υποστηρίζοντάς το Αμερικανικό νόμισμα ως παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Αυτές οι επαφές έρχονται σε αντίθεση με την φερόμενη κακή προσωπική χημεία μεταξύ Μπάιντεν και διαδόχου, οι οποίοι σημειώνεται ότι δεν έχουν συναντηθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Ο 37χρονος διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις καθημερινές υποθέσεις του βασιλείου στη θέση του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, φέρεται να μην θεωρεί σοβαρό συνομιλητή τον  Μπάιντεν, την ίδια στιγμή που στην Ουάσιγκτον οι επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι υποκύπτει στις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Πώς μπορεί η Σαουδική Αραβία να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ;

Σύμφωνα με άλλες πηγές της Ουάσιγκτον, ιδού 4 νάρκες τις οποίες μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει και να επηρεάσει την οικονομία των ΗΠΑ:

1. Χειραγώγηση της Αγοράς Πετρελαίου: Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο με σημαντική επιρροή στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Αυξάνοντας ή μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε ενδεχομένως να χειραγωγήσει τις τιμές του πετρελαίου, προκαλώντας αστάθεια και επηρεάζοντας την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές πετρελαίου.

2. Μαζική πώληση ομολόγων Αμερικανικού δημοσίου: Η Σαουδική Αραβία κατέχει σημαντική ποσότητα τίτλων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Εάν αποφάσιζε να πουλήσει ξαφνικά ένα σημαντικό μέρος των συμμετοχών αυτών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για ομόλογα του Δημοσίου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα υψηλότερα επιτόκια και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο του 2021, τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ από τη Σαουδική Αραβία έφτασαν τα 116,5 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα μακροπρόθεσμα ομόλογα να ανέρχονται σε 17,99 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο ισοδυναμεί με το 15% του συνόλου.

3. Αναθεώρηση των Αμυντικών Συμφωνιών: Οι ΗΠΑ είναι σημαντικός προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία. Εάν η Σαουδική Αραβία μειώσει ή σταματήσει τις αγορές όπλων και αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και οικονομικές επιπτώσεις.

Μεταξύ 2013 και 2017, το Ριάντ αντιπροσώπευε το 18% των συνολικών πωλήσεων όπλων στις ΗΠΑ ή περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ ενέκριναν μια πώληση 650 εκατομμυρίων δολαρίων πυραύλων αέρος-αέρος στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν η πρώτη σημαντική συμφωνία όπλων της κυβέρνησης Μπάιντεν με το βασίλειο του Κόλπου. Τον Αύγουστο του 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή  πώληση αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, η οποία περιελάμβανε 300 πυραύλους MIM-104E Patriot της Raytheon Technologies για περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά όπλα, αλλά το ακριβές ποσό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω της έλλειψης διαφάνειας στις συμφωνίες όπλων.

4. Οικονομικές κυρώσεις: Η Σαουδική Αραβία αποτελεί σημαντικό εταίρο της παγκόσμιας οικονομίας και συναλλάσσεται με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εάν η Σαουδική Αραβία επιχειρούσε να επιβάλει σημαντικούς εμπορικούς περιορισμούς ή οικονομικές κυρώσεις στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να διαταράξει το διμερές εμπόριο, επηρεάζοντας αρνητικά τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις και στις δύο χώρες.

Η Σαουδική Αραβία “αλωνίζει” στην Ουάσιγκτον

Το πιο σημαντικό ίσως, ο Οίκος των Σαούντ μπορεί να καταστρέψει την καριέρα ορισμένων πολιτικών των ΗΠΑ. Σε υψηλούς κύκλους της Αμερικανικής πρωτεύουσας κυκλοφορεί μια λίστα με πολιτικούς των ΗΠΑ που έχουν λάβει κεφάλαια ή πολιτικές δωρεές από τη Σαουδική Αραβία και με εκπροσώπους συμφερόντων που έχουν προσληφθεί από τη Σαουδική Αραβία για να δράσουν στην Ουάσιγκτον, υπέρ των συμφερόντων του Βασιλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές:

  • Το 2016 και το 2017, οι Σαουδάραβες ενίσχυσαν με 2,3 εκατομμύρια δολάρια εκστρατείες πολιτικών στις ΗΠΑ
  • Οι πολιτικές δωρεές που έγιναν από ξένους ενδιάμεσους που προσλήφθηκαν για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασαν τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια κατά την εκλογική περίοδο του 2018.
  • Από το 2015, η Σαουδική Αραβία έχει πληρώσει 18 εκατομμύρια δολάρια σε 145 εγγεγραμμένους λομπίστες για να επηρεάσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ
  • Κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησης Μπάιντεν, Σαουδάραβες ενδιάμεσοι διέθεσαν περισσότερα από 25 εκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσουν αποφάσεις στην Ουάσιγκτον

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr