μη μισθωτούς ΕΦΚΑ

Το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Φορέα Ασφάλισης που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει  την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με την επωνυμία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ.

.Πολλές από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής” ο φορέας πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο.  Έτσι, η στέγαση όλων των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια του ΕΦΚΑ θα μείωνε τα λειτουργικά  έξοδα του Εθνικού Ασφαλιστικού  Φορέα. Για παράδειγμα, το κτίριο της Κουμουνδούρου αποτελεί ένα ακίνητο «θησαυρό» όπου εκεί θα μπορούσε να στεγαστεί όλος ο οργανισμός, αλλά παρόλα αυτά, παραμένει  αναξιοποίητο. 

Από την άλλη πλευρά, η αξιοποίηση των ακινήτων και η ενοικίαση τους σε εταιρείες θα μπορούσε να φέρει νέα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην εξαρτώνται μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού

Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί θα εκπονήσει αρχικά μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο και τα μέγιστα έσοδα. Ο Εθνικός  Φορέας Ασφάλισης διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% των ακινήτων αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα.

Μέσω της σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα γίνει διαχωρισμός των ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Η εταιρεία θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr