Ο εφιάλτης «Ντάνιελ» χτύπησε και τη Λιβύη. Έως και 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 10.000 αγνοούνται από τις μαζικές πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη.

Ολόκληρες περιοχές έχουν σβηστεί από τον χάρτη με τα βίντεο να δείχνουν κτήρια και ανθρώπους, να παρασύρονται από τους ορμητικούς χειμάρρους.

Περισσότερες από 1.000 σοροί είχαν ήδη ανασυρθεί μόνο στη Ντέρνα με τους αξιωματούχους να αναμένουν ο αριθμός των νεκρών να ανέβει κατά πολύ, αφού η κακοκαιρία «Daniel» χτύπησε με σφοδρότητα την ήδη πληγωμένη από τον πολυετή εμφύλιο Λιβύη.

“Υπάρχουν πτώματα παντού…”

«Επέστρεψα από τη Ντέρνα. Υπάρχουν πτώματα παντού – στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Χιτσέμ Αμπού Τσκιουάτ, υπουργός πολιτικής αεροπορίας και μέλος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της διοίκησης που ελέγχει τα ανατολικά.

Στην συγκεκριμένη πόλη που ελέγχεται από τις δυνάμεις του στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Xaφτάρ, του ισχυρού άνδρα της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, το νερό σε ορισμένα σημεία φτάνει τα τρία μέτρα.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς»

«Οι τοπικές αρχές έχουν παραμελήσει τη Ντέρνα εδώ και χρόνια. Οι υποσχέσεις για ανάπτυξή, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ», δήλωσε ο Τζαλέλ Χαρχάουι, συνεργάτης στο Βασιλικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Μελετών Ασφάλειας των Ηνωμένων Υπηρεσιών με έδρα το Λονδίνο.

«Ο απολογισμός είναι ασαφής», δήλωσε από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της χώρας Τάμερ Ραμαντάν, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς» προς το παρόν, είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε.

«Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr