Ο Εντι Ράμα ανακοίνωσε την ανακάλυψη

Ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα ανακοίνωσε χθες την ανακάλυψη “σπουδαίων κοιτασμάτων” πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νότια Αλβανία στο όρος Σπιράγκ. Και υποστήριξε πως  εάν η Αλβανία βρει τρόπο να προωθήσει και να πουλήσει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκαν, θα μετατραπεί σε σημαντική οικονομική δύναμη στην περιοχή.

(φωτογραφία, από gazetadita.al)

“Πρόβλημα η εμπορευσιμότητα”

Κατά την ομιλία του στη συνάντηση με τα επιχειρηματικά επιμελητήρια, ο Ράμα είπε ότι είναι ήδη βέβαιο πως υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο υψηλής ποιότητας στη νότια Αλβανία, αλλά το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι η εμπορευσιμότητά τους.

«Εάν η επόμενη χρονιά θα μας φέρει την είδηση ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκαν στο Σπιράγκ είναι εμπορεύσιμα, τότε θα μιλήσουμε για μια άλλη Αλβανία, μια οικονομική δύναμη σε αυτή την περιοχή, αλλά αυτό είναι ακόμα αβέβαιο.

»Ποσότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει βρεθεί, η ποιότητα είναι η υψηλότερη παγκοσμίως, το πρόβλημα είναι η εμπορευσιμότητά τους», είπε ο Ράμα, σύμφωνα με το echedoros-a.gr που επικαλείτει την αλβανική ιστοσελίδα gazetadita.al.

Ερευνες από τη Shell

Αλβανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η εταιρεία Shell κάνει όλες τις έρευνες που σχετίζονται με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στο Σπιράγκ.

Το ζητούμενο είναι εάν ο όγκος τους μπορεί να δικαιολογήσει την επένδυση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση «το εισόδημα θα αλλάξει την οικονομική ισχύ της Αλβανίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr