Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει να επιμένει ότι του έκλεψαν την νίκη στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου του 2020, ωστόσο, ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από τον κορυφαίο εκλογολόγο της καμπάνιας του αποκαλύπτει με «σκληρούς» αριθμούς γιατί ο Τραμπ έχασε κατά κράτος από τον Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider, ο εκλογολόγος Τόνι Φαμπρίτσιο ανέλυσε τα δημογραφικά στοιχεία των αποτελεσμάτων σε δέκα Πολιτείες-«κλειδιά» που ο Τραμπ είχε κερδίσει το 2016 και όπου το 2020 ηττήθηκε στις πέντε από αυτές. Μάλιστα, λέγεται ότι ενώ η ανάλυσή του κυκλοφορεί μεταξύ των συνεργατών του πρώην προέδρου, είναι ασαφές αν ο ίδιος την έχει διαβάσει.

Ο Φαμπρίτσιο ανέλυσε τα αποτελέσματα στις Πολιτείες Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια, Ουισκόνσιν, Φλόριντα Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο και Τέξας (ο Μπάιντεν κέρδισε τις πέντε πρώτες) και κατέληξε σε εξαιρετικά άσχημα συμπεράσματα για τους χειρισμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε μείζονα ζητήματα, οι οποίοι είχαν αρνητικές συνέπειες στην ψήφο του εκλογικού σώματος. Συγκεκριμένα:

Τα θαλάσσωσε στη διαχείρηση της πανδημίας του κοροναϊού

Στις Πολιτείες που έχασε, μόλις το 26% πίστευε ότι θα μπορούσε να διαχειριστεί σωστά την πανδημία, έναντι 71% που θεωρούσε τον Μπάιντεν ικανότερο. Αλλά και εκεί που κέρδισε, το ποσοστό όσων πίστευαν ότι θα κινηθεί σωστά περιορίστηκε στο 28%. Σημειώνεται ότι για τους πολίτες, η πανδημία ήταν το «νούμερο ένα» ζήτημα, ακολουθούμενη από την οικονομία.

Ο Μπάιντεν ενέπνεε εμπιστοσύνη

Στις Πολιτείες που έχασε, το 41% δήλωνε ότι εμπιστεύεται τον Τράμπ έναντι 59% που εμπιστευόταν τον Μπάιντεν. Εκεί που κέρδισε η αύξηση του ποσοστού των ψηφοφόρων που τον εμπιστεύεται ήταν μόλις 2%.

Έχασε τους λευκούς ψηφοφόρους και ιδίως τους λευκούς άνδρες

Το κομμάτι του εκλογικού σώματος που έκανε το 2016 τον Τραμπ πρόεδρο τώρα του γύρισε την πλάτη. Στις Πολιτείες που κέρδισε ο Μπάιντεν, ο Τράμπ έχασε 8% των λευκών ψηφοφόρων και 12% των λευκών ανδρών, ενώ αύξησε τα ποσοστά του ανάμεσα σε μαύρους και λατίνους.

Τον εγκατέλειψαν οι ψηφοφόροι άνω των 65

Άλλο ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος που είχε ψηφίσει «δαγκωτό» Τραμπ το 2016, το 2020 τον παράτησε. Στις Πολιτείες που έχασε, απώλεσε ποσοστό 8% των πιο μεγάλων ψηφοφόρων ενώ και στις Πολιτείες που κέρδισε, έχασε περίπου 1% των ψηφοφόρων άνω των 65 ετών σε σχέση με το 2016.

Τέλος, επισημαίνεται ότι και στις δέκα Πολιτείες, ο Τραμπ έχασε λευκούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ψηφοφόρους. Με απλά λόγια, ο κοροναϊός και οι ψηφοφόροι που τον εξέλεξαν πρόεδρο το 2016, αποτέλεσαν τους λόγους της ήττας του.

Πηγή: economico.gr