Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν πως ο ίδιος και ο ομόλογός του της CIA συζήτησαν για τη βραχύβια ανταρσία μια εβδομάδα νωρίτερα από τη στιγμή της αποφασης Πριγκόζιν να φτάσει σε αυτό το σημείο για το «τι να κάνουμε με την Ουκρανία» σε ένα τηλεφώνημα που είχαν στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της SVR, είπε στο πρακτορείο TASS της Ρωσίας την Τετάρτη ότι ο Μπιλ Μπερνς είχε θέσει «τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου» – όταν μαχητές της μισθοφορικής ομάδας Wagner πήραν τον έλεγχο μιας πόλης της νότιας Ρωσίας και προχώρησαν προς τη Μόσχα πριν την επίτευξη συμφωνίας με το Κρεμλίνο για τον τερματισμό της εξέγερσης.

Ωστόσο, είπε ότι για το μεγαλύτερο μέρος της κλήσης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, «εξετάσαμε και συζητήσαμε τι να κάνουμε με την Ουκρανία».

Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλιά του.

Οι New York Times και η Wall Street Journal ανέφεραν στις 30 Ιουνίου ότι ο William Burns κάλεσε τον Naryshkin για να διαβεβαιώσει το Κρεμλίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κανένα ρόλο στην εξέγερση της ομάδας Wagner.

Η Ουκρανία, η οποία δέχθηκε εισβολή από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, λέει ότι άλλες χώρες δεν πρέπει να διαπραγματεύονται το μέλλον της για λογαριασμό της και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει αυτήν την αρχή, η οποία περιγράφεται ως «τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο Μπερνς και ο Ναρίσκιν διατηρούν μια γραμμή επικοινωνίας από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια εποχή που οι άλλες άμεσες επαφές μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον είναι στο ελάχιστο, με τις σχέσεις στο χαμηλότερο σημείο από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν μια σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Άγκυρα, μετά την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ επέμειναν ότι ο Μπερνς “δεν διεξάγει διαπραγματεύσεις κανενός είδους” και “δεν συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία” – μετά από διαρροή από το Κρεμλίνο στον απόηχο της ανακατάληψης της Χερσώνας από την Ουκρανία.

Την Τετάρτη (12/7) ο Ναρίσκιν δήλωσε στο TASS ότι οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο θα καταστούν δυνατές κάποια στιγμή. Το πρακτορείο δεν διευκρίνισε αν αυτό ήταν μέρος της συνομιλίας του με τον Μπερνς.

«Είναι φυσικό ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δυνατές αργά ή γρήγορα, γιατί οποιαδήποτε σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης σύγκρουσης, τελειώνει με διαπραγματεύσεις, αλλά οι συνθήκες για αυτές πρέπει ακόμα να ωριμάσουν», ανέφερε το TASS.

Ερωτηθείς για την έκθεση, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είπε στο Reuters: «Σήμερα, κάποιος όπως ο Naryshkin δεν έχει καμία ιδέα για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος».

Ο Podolyak είπε ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο και δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις με ανθρώπους όπως ο Naryshkin.

«Αυτή η ρωσική ελίτ αντιλαμβάνεται τα γεγονότα εντελώς ανεπαρκώς, επομένως δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε μαζί τους».

Η Ουκρανία, η οποία εξαπέλυσε μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει συνομιλίες σε αυτό το σημείο καθώς αυτό θα μπορούσε ουσιαστικά να παγώσει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, όπου η Ρωσία έχει καταλάβει περισσότερο από το ένα έκτο της επικράτειάς της.

  • Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr