ω

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σταμάτησε να επιβραδύνεται τον Αύγουστο, φέρνοντας τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προ διλήμματος, καθώς σταθμίζουν εάν οι πιέσεις είναι πολύ επίμονες για να διακινδυνεύσουν μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή τον μήνα αυτόν αυξήθηκαν 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και παρέμειναν περίπου 2,5 φορές πάνω από τον στόχο που επιδιώκει η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αποφασίσει σε δύο εβδομάδες αν θα αυξήσει και πόσο τα επιτόκια για 10η φορά. Το ζητούμενο πλέον είναι εάν η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής στην Ευρωζώνη θα μειώσει επαρκώς τις πιέσεις των τιμών και τελικά θα επαναφέρει τον  πληθωρισμό στο 2%.

Το δίλημμα για τους αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας διατυπώθηκε σήμερα (Πέμπτη) από το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Isabel Schnabel, που άφησε το θέμα «εντελώς ανοιχτό»:

«Εάν κρίνουμε ότι η πολιτική μας δεν πετυχαίνει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας 2%, τότε η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Schnabel. «Εάν, αντίθετα, εκτιμήσουμε ότι ο ρυθμός αποπληθωρισμού προχωρά όπως επιθυμούμε, τότε μπορεί να περιμένουμε την επόμενη συνάντησή μας για να συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία».

Η ίδια η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε μια σαφή δήλωση προθέσεων, ενώ ορισμένα από τα πιο επιθετικά μέλη της Διοίκησης της ΕΚΤ έχουν ήδη σηματοδοτήσει την προτίμηση τους για ένα ακόμη βήμα αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25%.

Ο Γερμανός Joachim Nagel δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο, ενώ ο Λετονός Martins Kazaks υποστήριξε ότι είναι καλύτερα αν κάνουμε λάθος να είναι προς την πλευρά της αυστηρότερης πολιτικής.

Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

Πηγή: Eurostat

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr