
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχτηκε η κυβέρνηση την πρόσκληση που απηύθυνε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τρίτη 17 Μαΐου, μια μέρα μετά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν χθες βράδυ ότι η πρόσκληση αυτή (στη συνέχεια το πλήρες κείμενο) σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την αναγνώριση του υψηλού κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς.
Από τους ίδιους κύκλους επισημαίνεται το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο ενω πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες. Επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη αλλά και η ομιλία πραγματοποιείται σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς, υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την σημασία τους και στέλνει πολλαπλά μηνύματα.
Η τουρκική επιθετικότητα
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον συμβαίνει ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στα όρια της επιθετικότητας. Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό – κρίσιμο και για τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ – θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν και κορυφαίους αξιωματούχους στην Αμερικανική πρωτεύουσα.
Ήδη ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες (Πέμπτη) με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, κάνοντας επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, όπως τη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κάρπαθο.
Ο κ. Μητσοτάκης χθες κατέστησε επίσης σαφές -όπως ίδιος υπογράμμισε στις κοινές δηλώσεις που έκανε με την Πρωθυπουργό της Φινλανδιας- ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά εκ μέρους ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, είναι απολύτως απαράδεκτη. Και πρόσθεσε:
- «Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Erdoğan. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα, φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora ».
Παγώνουν οι συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Χθες με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έγινε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Θεμιστοκλή Δεμίρη. Τονίστηκε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη. Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και -με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας- δημιουργεί κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για τη βελτίωσή του. Παράλληλα, υπονομεύει την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.
Σημειώνεται ότι ήδη η ελληνική πλευρά προέβη σε σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του Ο.Η.Ε., του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Είναι απολύτως σαφές ότι, οι συνθήκες αυτές, δεν συνιστούν πρόσφορο κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής Πελόζι
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Εκ μέρους της διακομματικής ηγεσίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι τιμή μου να σας προσκαλέσω να μιλήσετε σε μια κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, που θα συγκληθεί στην Αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 στις 11:00 π.μ.
Είναι μεγάλο μας προνόμιο να σας φιλοξενήσουμε γι’ αυτόν τον καθυστερημένο εορτασμό της επετείου για τα 200 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, που δυστυχώς αναγκαστήκαμε να καθυστερήσουμε πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Ο ακλόνητος δεσμός μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας είναι γερά ριζωμένος στην κοινή μας ιστορία και αξίες. Κατά τη σύνταξη του Συντάγματός μας, οι ιδρυτές μας βασίστηκαν στα αρχαία ελληνικά ιδεώδη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεκαετίες αργότερα, η Ελληνική Δημοκρατία γεννήθηκε από την ίδια λαχτάρα για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση. Σήμερα, περισσότερο από δύο αιώνες αργότερα, τα έθνη μας είναι βασικοί σύμμαχοι στην παγκόσμια σκηνή: προωθώντας την αμοιβαία ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα μας, καθώς και τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες στον κόσμο.
Καθώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει μια κομβική στιγμή στον αγώνα μεταξύ των δυνάμεων της δημοκρατίας και της απολυταρχίας, η διατλαντική συμμαχία παραμένει ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ελευθερίας στον κόσμο. Το Κογκρέσο και η χώρα μας ανυπομονούν να ακούσουν το μήνυμά σας για τις δημοκρατικές αξίες καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, να ενισχύουμε την ασφάλεια και την ελευθερία παγκοσμίως και να χτίζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας.»


Πηγή: economico.gr