Ερντογάν Πούτιν

«Σφήνα» επιχειρεί να μπει ο Ταγίπ Ερντογάν στην σφοδρή σύγκρουση Ουάσιγκτον και Μόσχας – μια σύγκρουση, που άνοιξε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας «δολοφόνο» τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε… αυτοβούλως θέση στην ρήξη μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, τασσόμενος υπέρ του Πούτιν και απευθύνοντας νουθεσίες στον Τζο Μπάιντεν.

“Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μπάιντεν”

Συγκεκριμένα, μετά την προσευχή της Παρασκευής και μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ερντογάν άσκησε ευθεία κριτική στον αμερικανό πρόεδρο και λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν “απαράδεκτες” και “δεν αρμόζουν σε πρόεδρο”.

Μάλιστα, μετά τις υποδείξεις προς τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν δήλωσε ικανοποιημένος με την αντίδραση του Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς την “πολύ έξυπνη” και “κομψή”.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί αναλυτές στην Jerusalem Post, το μήνυμα αυτό από τον Ταγίπ Ερντογάν βαραίνει ακόμη περισσότερο στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Άγκυρας και οι δηλώσεις του δεν είναι από εκείνες που δεν καταγράφονται στον Λευκό Οίκο.

Ο Ερντογάν επιλέγει στρατόπεδο

Είναι επίσης σαφές ότι ο Ερντογάν επιλέγει στρατόπεδο στη σύγκρουση που επέρχεται εκτιμώντας, για τους δικούς του λόγους, ότι πρέπει να συνταχθεί με τον Πούτιν καθώς τον φοβίζουν τα μηνύματα που παίρνει από τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος χθες απαντώντας στον Μπάιντεν είχε ευχηθεί στον ρώσο πρόεδρο «υγεία», και τον κάλεσε σε live debate με λεπτή δόση ειρωνείας: Είπε ότι είναι, ανά πάσα στιγμή, στην διάθεσή του να μιλήσουν εκτός από το… Σαββατοκύριακο γιατί θα λείπει διακοπές.

Πηγή: economico.gr