Στην Ουάσινγκτον εντείνονται οι φωνές που αμφισβητούν την ικανότητα (ενδεχομένως και την ειλικρίνεια) της Τουρκίας του Ερντογάν να κατανοήσει και να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, παρά τις πρόσφατες πανηγυρικές συμφωνίες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα ταυτίζουν την “συμπεριφορά” του με την αντίστοιχη του Βλαντιμίρ Πούτιν, που “δεν κατάλαβε” πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην εισβολή του στην Ουκρανία.

O ιστότοπος «1945»* δημοσιεύει άρθρο γνώμης του Michael Rubin (συγγραφέα, αναλυτή και τ. συμβούλου του Αμερικανικού Πενταγώνου, του οποίου οι απόψεις έχουν τον σεβασμό του πολιτικού κατεστημένου στην Ουάσινγκτον), με τίτλο “Γιατί η Ρωσία και η Τουρκία καταλαβαίνουν συνεχώς λάθος τις Ηνωμένες Πολιτείες;” Το άρθρο αυτό έρχεται σε συνέχεια ανάλυσης του ίδιου συγγραφέα με τίτλο:«Καταστροφικές» οι παραχωρήσεις στον Ερντογάν για τη Σουηδία. «Ξεχάσατε την Κύπρο»

Ερτογάν – Πούτιν στο ίδιο μοτίβο

Ο Michael Rubin αναφέρει ότι εκτός από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανειλημμένα  δεν μπορούν να εκτιμήσουν ορθά τις προθέσεις και αντιδράσεις της Ουάσιγκτον

Τι δεν κατάλαβε ο Ερντογάν

Ο Πούτιν δεν είναι ο μόνος που αποτυγχάνει να προβλέψει τις στάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κάνει συνεχώς λάθος με την Ουάσιγκτον. (Δεν καταλαβαίνει ή δεν θέλει να καταλάβει)

Έμεινε πραγματικά έκπληκτος όταν η αγορά του S-400 οδήγησε στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter.

Η απογοήτευσή του αυξήθηκε καθώς οι διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις, τόσο η Δημοκρατική όσο και η Ρεπουμπλικανική, συνέχισαν την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας, για τους οποίους ο Ερντογάν επιμένει ότι είναι τρομοκράτες που στρέφονται κατά της Τουρκίας.

Χρήματα για lobbying χωρίς αντίκρυσμα

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία ξοδεύουν επίσης αφειδώς χρήματα (σε εταιρείες διαμόρφωσης κοινής γνώμης και επιρροής πολιτικών στις ΗΠΑ), αν και η ικανότητα της Ρωσίας να το κάνει μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει μειωθεί σημαντικά.

  • Το 2019, για παράδειγμα, η Ρωσία ξόδεψε περισσότερα από 43 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει την εικόνα της και το αφήγημά της.
  • Η Τουρκία ξόδεψε για lobbying επίσημα το ένα δέκατο των ρωσικών χρημάτων.

Το ότι τα ρωσικά και τα τουρκικά χρήματα δεν έχουν απαλλάξει καμία από τις δύο χώρες από τις συνέπειες των πράξεών τους αντανακλά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν εξαγοράζουν πάντα επιρροή. Μερικές φορές, οι αρχές κερδίζουν. Η Αρμενία, η Κύπρος και η Ελλάδα ξοδεύουν μόνο ένα κλάσμα από αυτά που ξοδεύει  η Τουρκία, αλλά σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή.

Σήμερα, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν μπορεί να έχουν πρόσβαση στο αυτί ενός  αμερικανού Προέδρου και στην περίπτωση του Ερντογάν, κατάφερε μάλιστα να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνήσει να περιορίσει τους Κούρδους της Συρίας.

Αλλά ενώ τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν αντιμετωπίζουν τα δικά τους κοινοβούλια ως απλές «σφραγίδες», για το Κογκρέσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

“Ξεχάσατε την Κύπρο”

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Michael Rubin αναφέρεται σε ζητήματα άμεσου Ελληνικού ενδιαφέροντος. Σε πρόσφατο άρθρο του, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ,τόνισε  “τα δυό μέτρα και δυό σταθμά” με τα οποία η Ατλαντική Συμμαχία αντιμετωπίζει την εισβολή στην Ουκρανία και την κατοχή (από… Νατοϊκό εταίρο) μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου.
  • Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται σήμερα υπό ξένη κατοχή. Εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η Τουρκία κατέχει το ένα τρίτο της Κύπρου, μιας χώρας που, για σχεδόν τρεις δεκαετίες, είναι μέλος της ΕΕ, υψηλού κύρους και αποδοχής.

Η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει θύμα της πεποίθησης Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων ότι η ηγεσία απαιτεί θυσίες. Αποτελεί όλο και περισσότερο έναν βασικό αμερικανικό εταίρο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και η σημασία της αυξάνεται συνεχώς. Μια Κύπρος σήμερα αξίζει πιθανώς πέντε Σουηδίες, ανεξάρτητα από το ακόμη μικρό μέγεθος του στρατού του νησιωτικού έθνους.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορεί να αλληλοσυγχαίρονται στο Βίλνιους, αλλά σύντομα θα μετανιώσουν για τη μέρα αυτή. Το να δοθεί στην Τουρκία οποιοσδήποτε δρόμος προς την ένταξη στην ΕΕ χωρίς τον τερματισμό της κατοχής και την αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας δημιουργεί τόσο ένα προηγούμενο κατευνασμού όσο και μια ενδυνάμωση ενός θεμελιωδώς αντιευρωπαϊκού καθεστώτος για το οποίο η Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν πολύ υψηλότερο τίμημα από αυτό που φαντάζονται.

ΠΗΓΗ: ιστότοπος «1945», Michael Rubin – Why do Russia and Turkey Constantly Get the United States Wrong?

——————
«1945». Ανεξάρτητη ιστοσελίδα με έδρα την Ουάσινγκτον και επικεφαλής εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας. Εμφανίζεται ως “μη κομματικό, μη παραταξιακό μέσον”. Δημοσιεύει ένα ευρύ φάσμα αναλύσεων, απόψεων και θέσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής, την αριστερά, τη δεξιά και το κέντρο.
Michael Rubin. O Δρ. Michael Rubin είναι Ανώτερος Συνεργάτης στο American Enterprise Institute (AEI). Ο Δρ. Ρούμπιν είναι συγγραφέας, συν-συγγραφέας και συνεκδότης πολλών βιβλίων για τη διπλωματία, την ιρανική ιστορία, τον αραβικό πολιτισμό, τις κουρδικές σπουδές και τη σιιτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του “Seven Pillars: What Really Causes Instability in the Middle East?” (AEI Press, 2019); «Kurdistan Rising» (AEI Press, 2016); «Dancing with the Devil: The Perils of Engaging Rogue Regimes» (Encounter Books, 2014); και «Eternal Iran: Continuity and Chaos» (Palgrave, 2005).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr