Ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλους στο Κίεβο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από Τσαβούσογλου, Ακάρ και άλλους υπουργούς φθάνει στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί το 10ο ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Ουκρανίας-Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιθυμεί να διαραματίσει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση Κιέβου Μόσχας. ‘Eχει επικοινωνήσει μάλιστα με τους ομολόγους του Ζελένσκι και Πούτιν προτείνοντας να συναντηθούν στην Τουρκία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποδοχή. O Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι αποδέχεται πρόσκληση Ερντογάν για το αντίστοιχο ανώτατο Συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας Ρωσίας, αλλά σε μια ημερομηνία μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς που διεξάγονται στην Κίνα. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για το Κίεβο επανέλαβε ότι η Τουρκία στηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Kάλεσε δε σε διάλογο για την ειρηνική  επίλυση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

Συμφωνίες και αιχμές

Μεταξύ των δέκα συμφωνιών, ως επί το πλείστον οικονομικού περιεχομένου, που θα υπογράψει στο Κίεβο υπάρχει και μια για αμυντική συνεργασία. Όπως είναι γνωστό, ήδη η εμπορική συνεργασία της Τουρκίας με την Ουκρανία στα μη επανδρωμένα ενοχλεί την Μόσχα.

Ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση αναχωρώντας προς το Κίεβο για την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση Καβάλα είπε πως δεν θα αναγνωρίσει αυτούς που δεν αναγνωρίζουν την τουρκική δικαιοσύνη. Ενώ σε άλλη ερώτηση για τους 12 μετανάστες που έχασαν την ζωή τους από το ψύχος στον Έβρο κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα λέγοντας πως αυτή πλέον είναι η συνηθισμένη συμπεριφορά της προς τους μετανάστες.

DW. (Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr