Ερντογάν διερευνητικές

Με διπλωματικό κατενάτσιο στο παρασκήνιο, επιθετική ρητορική στο προσκήνιο και παιχνίδια τακτικής στο Αιγαίο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αγοράσει χρόνο και να καθυστερήσει τις διερευνητικές επαφές έως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

“Κλεφτοπόλεμος” για τις διερευνητικές

Ο στόχος της Αγκυρας, όπως εκτιμούν ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι να φέρει τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαίκή σύνοδο κορυφής – λίγο πριν ή λίγο μετά – προκειμένου να περάσει αφενός ανώδυνα τον σκόπελο της έκθεσης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για την πρόοδο της Τουρκίας και αφετέρου, και κυρίως, να κατευνάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνοντας εικόνα «συνεργάσιμου» συμμάχου και γείτονα.

Ταυτοχρόνως όμως θέλει να συντηρήσει ανοιχτή και όλη την ατζέντα των διεκδικήσεών της, και στο παιχνίδι αυτό εφαρμόζει κατά τις ίδιες πηγές τριπλή τακτική:

  • Δηλώνει σταθερά πρόθυμα για διάλογο, φροντίζοντας όμως να χρεώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση, είτε δια του Ακάρ, είτε δια του Καλίν, είτε δια του ίδιου του Ερντογάν, «προκλητική» στάση στην… Ελλάδα.
  • Φροντίζει να συνδέει αυτή την «προκλητικότητα» με ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, στρώνοντας το έδαφος για να τα θέσει και στο τραπέζι του διαλόγου.
  • Απέχει, προσώρας τουλάχιστον, από σοβαρές προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Εξ ου και το «Τσεσμέ» αποσύρθηκε, ενώ «Γαλάζια Πατρίδα» που ολοκληρώθηκε την Κυριακή ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη και απείχε μακράν από τις αντίστοιχες εντυπωσιακές ασκήσεις προηγούμενων χρόνων.

Η τακτική των καθυστερήσεων 

Τούτων δοθέντων, η βασική εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως η απάντηση της Τουρκίας για τις διερευνητικές επαφές θα έρθει κάποια στιγμή λίγο πριν από την σύνοδο κορυφής. Οι αρχικές ημερομηνίες που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά ήταν η 3η και η 5η Μαρτίου, παρήλθαν όμως χωρίς καμία απάντηση καθώς το εν λόγω χρονικό πλαίσιο δεν διευκόλυνε την τακτική της Αγκυρας.

Η προβολή ισχύος της Ελλάδας φέρνει νεύρα στην Αγκυρα

Στο ελληνικό επιτελείο αναμένουν επίσης συνέχιση της εμπρηστικής ρητορικής τις επόμενες ημέρες καθώς πέραν των προφανών σκοπιμοτήτων σε ό,τι αφορά την ατζέντα του διαλόγου η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει ιδιαίτερα εκνευρισμένη και από την διπλωματική και γεωπολιτική ενίσχυση της Ελλάδας στην σκακιέρα της Μεσογείου.

Η επαναβεβαίωση της συμμαχίας με την Αίγυπτο, η παρουσία των μαχητικών αεροσκαφών της Σαουδικής Αραβίας στην Σούδα, η παρουσία Μονάδων του Στόλου από τον Περσικό Κόλπο έως την Κορσική, αλλά και η τελευταία δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ για την απόκτηση από την Ελλάδα F-35 και αμερικανικών φρεγατών αποτελούν μηνύματα που έχουν ενοχλήσει σφόδρα την Αγκυρα.

Πηγή: economico.gr