Ο διορισμός του Μεχμέτ Σιμσέκ στις αρχές Ιουνίου δημιούργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή στον Σιμσέκ να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Ερντογάν διόρισε επίσης την Hafize Gaye Erkan ως νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Η Erkan και ο Simsek μαζί μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές δημοσιονομικές και νομισματικές αλλαγές που αρχικά λογικά θα είναι επώδυνες για τον τουρκικό λαό, προέβλεψε η Goldman Sachs σε ερευνητικό σημείωμα.

Ένας «πλήρως ορθόδοξος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής» θα άφηνε τη συναλλαγματική ισοτιμία να προσαρμοστεί από μόνη της και θα αύξανε σημαντικά τα επιτόκια, έγραψε ο Clemens Grafe, οικονομολόγος της Goldman.

«Κατά την άποψή μας, αυτό υποδηλώνει ότι ένας ορθόδοξος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής θα αυξήσει τα επιτόκια στο 40%, το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων καταθέσεων», είπε, προσθέτοντας ότι μόλις σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός, τα βασικά επιτόκια της χώρας θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 25% μέχρι το τέλος του έτους. Το τρέχον επιτόκιο της Τουρκίας βρίσκεται στο 8,5%.

Πολλοί εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα παραιτηθεί πραγματικά από τον έλεγχό που διατηρεί επί της κεντρικής τράπεζας. Μόνο μέσα σε λίγους μήνες από το 2021, ο Ερντογάν απέλυσε τέσσερις υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας που δεν ενστερνίζονταν την οικονομική του πολιτική και η Ερκάν θα είναι η πέμπτη επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Ο Orcun Selcuk, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Luther College, αναμένει από τον Ερντογάν να επιτρέψει στην οικονομική ορθοδοξία να εδραιωθεί – με ιδιαίτερη άποψη για τις ενδεχόμενες τοπικές εκλογές.

«Νομίζω ότι ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να ηρεμήσει μέχρι τις τοπικές εκλογές», δήλωσε ο Σελτσούκ. «Θέλει πραγματικά να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, όπου η οικονομική κρίση και το υψηλότερο κόστος ζωής γίνονται περισσότερο αισθητά».

με πληροφορίες του CNBC

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr