Την απόλυτη… αντινομία εμπεριείχαν δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο τελευταίο ταξίδι του στην Αφρική, καθώς από τη μία πλευρά ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 βρίσκονται σε καλό δρόμο και από την άλλη υπερασπίστηκε την απόφασή του να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι συνομιλίες Άγκυρας και Ουάσινγκτον για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 προχωρούν καλά, ωστόσο, την ίδια ακριβώς στιγμή υποστήριξε ότι η κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία κατέδειξε την αναγκαιότητα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων τύπου S-400, με δεδομένους τους κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή.
Οι κυρώσεις και η… αφορμή
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος ήταν αυτή που υποχρέωσε τις ΗΠΑ να την αποβάλλουν από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35, με το οποίο η χώρα σκόπευε σταδιακά να αντικαταστήσει τα παλιότερα F-16. Παράλληλα, το αμερικανικό Κογκρέσο επέβαλε στην τουρκική αμυντική βιομηχανία κυρώσεις, μέρος των οποίων ήταν και η απαγόρευση αναβάθμισης των μαχητικών αυτών.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την ουκρανική κρίση ως αφορμή, η Τουρκία έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να αγοράσει νέα F-16 και να αναβαθμίσει κάποια από τα ήδη υπάρχοντα. Ήδη, το αίτημα της Τουρκίας έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις στο Κογκρέσο με πολλούς πολιτικούς να καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην εγκρίνει σε καμία περίπτωση την πώληση νέων μαχητικών και κιτ αναβάθμισης, επικαλούμενοι, τόσο την αγορά των S-400, όσο και τη γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Νέος στόχος η Αρμενία
Σε άλλος μήκος κύματος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία και να αποκαταστήσει, έπειτα από χρόνια, διπλωματικές σχέσεις μαζί της, αν το Γερεβάν δεσμευτεί σε μια διαρκή διαδικασία εξομάλυνσης. Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία και η Αρμενία διεξήγαγαν συνομιλίες στη Μόσχα, τις πρώτες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, τις οποίες χαιρέτισαν αμφότερες ως «θετικές και εποικοδομητικές», δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να έχουν διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν και πάλι τα μεταξύ τους χερσαία σύνορα που παραμένουν κλειστά από το 1993.
Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη αύριο, Πέμπτη και ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να ανέφερε ότι «γνωρίζουμε πως η Αρμενία έχει μερικές συγκεκριμένες προσδοκίες, όπως το άνοιγμα των συνόρων και την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων. Αν η Αρμενία μπορεί να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία που άρχισε με τους ειδικούς απεσταλμένους, δεν πρόκειται να υπάρξουν για εμάς κλειστές πόρτες που θα παραμείνουν κλειστές».


Πηγή: economico.gr