Ο Ερντογάν καθαίρεσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ και τον αντικατέστησε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν βρισκόταν στο αξίωμα παρά … 4 μήνες. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι, από την άλλη, εκτιμούν ότι η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλει να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.

Ο κ. Καβτζίογλου, ο διορισμός του οποίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αφού έκλεισαν οι κεφαλαιαγορές, θα γίνει ο τέταρτος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος.

Οι προηγούμενοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πριν από την Αμπάλ εξάντλησαν τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τουρκίας προσπαθώντας να στηρίξουν το νόμισμα, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή: economico.gr