Τη γνωστή μέθοδο της ενοχοποίησης των πολιτικών του αντιπάλων και την «αποβολή» τους από τον πολιτικό στίβο, προκειμένου να μην αποτελούν πρόβλημα για τις επερχόμενες, κρίσιμες προεδρικές εκλογές φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ερντογάν, μέσα στην αγωνία του να κερδίσει την ψήφο των συμπατριωτών του.

Φυλάκιση για το δήμαρχο

Έτσι, ο προερχόμενος από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – και εξαιρετικά δημοφιλής – δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών, καθώς και απαγόρευση κάθε πολιτικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή Ragip Soylu του Middle East Eye, η απόφαση δεν είναι οριστική και ο Ιμάμογλου μπορεί να ασκήσει έφεση. Επίσης, αναφέρει ότι δεν θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης, αλλά εάν το ανώτερο δικαστήριο επικυρώσει τελικά την ετυμηγορία, θα απομακρυνθεί από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου αποτελεί «κάρφο» για τον Ερντογάν, καθώς μετά την ακύρωση εκλογών για Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινούπολης στις 31 Μαρτίου 2019 από Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ο Εκρέμ Ιμαμογλου επανεξελέγη στις 23 Ιουνίου 2019. Ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στη συνέχεια κατηγόρησε τον Ιμάμογλου, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Οκτώβριο του 2019. «Το λέω στον ηλίθιο που πήγε στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Τουρκία. Θα σε κάνει να πληρώσεις γι’ αυτό το τουρκικό έθνος», ανέφερε.

Στο στόχαστρο του Ερντογάν

Στη συνέχεια ο Ιμάμογλου είπε ότι «αυτοί που ακύρωσαν τις εκλογές είναι ηλίθιοι». Αμέσως το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο κινήθηκε εναντίον του Ιμάμογλου. Ο πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρισκόταν στο Βερολίνο, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να είναι παρών για τις από τούδε διαδικασίες και την προσπάθεια ανατροπής της δικαστικής απόφασης σε βάρος του δημάρχου.

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP. Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που του χάρισε ακόμη ευρύτερη νίκη. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν.

Το «πρόβλημα Γιαβάς»

Έτερο πρόβλημα για τον Ερντογάν (εκτός από τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Τουρκίας, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» επισήμως κοντά στο 90% και τη λίρα να χάνει διαρκώς την αξία της) είναι ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που εξελέγη υποστηριζόμενος από τους κεμαλικούς του CHP και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ. Σε αντίθεση με το πιο «προοδευτικό» προφίλ του Ιμάμογλου, ο Γιαβάς προβληματίζει πολύ τον Ερντογάν, λόγω των εθνικιστικών θέσεων που εκφράζει, αλλά και από το γεγονός ότι είναι ο πιο δημοφιλής Τούρκος πολιτικός αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, ως δήμαρχος «τελείωσε» την οικογενειοκρατία που κυριαρχούσε στο δήμο της Άγκυρας επί κυριαρχίας ΑΚΡ, περιόρισε σημαντικά το έλλειμα του δήμου, περικόπτοντας άχρηστες δαπάνες, διαχειρίστηκε πολύ καλά την πανδημία του κοροναϊού και έδειξε ετοιμότητα ανθρωπισμό στον μεγάλο σεισμό του 2020 που συντάραξε και τη Σάμο, καθώς παρείχε βοήθεια και περίθαλψη στους σεισμόπληκτους ενώ ο Ερντογάν απουσίαζε σε κομματική εκδήλωση στο Βαν. Το προφίλ του Γιαβάς αποτελεί «αγκάθι» για τον Ερντογάν, καθώς η αποτελεσματικότητά του συνοδεύεται και από σταθερή πολιτική στάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr