Ερντογάν Ευρώπης

Οι διαφορές του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμανουέλ Μακρόν δεν είναι λίγες, ούτε νέες.

Τα γαλλικά συμφέροντα έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα σχέδια και την εμπλοκή της Τουρκίας στην Λιβύη, η «Γαλάζια Πατρίδα» και οι διεκδικήσεις της Αγκυρας στα ενεργειακά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου δεν εντάσσονται στην οικονομική και γεωπολιτική οπτική Μακρόν.

Η στρατηγική αποσταθεροποίησης, επίσης, που υιοθετεί ο Ερντογάν σε όλη την περιοχή ενοχλεί πολύ περισσότερο το Παρίσι από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι μόνον για λόγους ιστορικής διπλωματικής οπτικής αλλά και διότι τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία δεν είναι, αυτή την στιγμή, τόσο ισχυρά όσο εκείνα της Γερμανίας ή της Ισπανίας.

Ο Ερντογάν επιτίθεται, στο όνομα του Ισλάμ

Εκείνο όμως που βάζει «φωτιά» σ’ αυτές τις διαφορές στην παρούσα συγκυρία είναι το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση στο εσωτερικό τουρκικό μέτωπο.

Η τουρκική οικονομία κλονίζεται, η λίρα καταρρέει και σήμερα η ισοτιμία της έσπασε και το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο, και τα ποσοστά αποδοχής του ίδιου του τούρκου προέδρου δείχνουν επικίνδυνες ρωγμές.

Κοινώς, όπως επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές, έχει κάθε λόγο να επιχειρεί να συσπειρώσει όχι μόνον το εσωτερικό του ακροατήριο, αλλά και όλο τον ισλαμικό κόσμο ανοίγοντας «πόλεμο» με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Αυτόν τον πόλεμο ο Ταγίπ Ερντογάν τον προχώρησε σήμερα ένα ακόμη βήμα παραπάνω – ρίχνοντας το γάντι της πρόκλησης σε όλη την Ευρώπη, στο όνομα του Ισλάμ.

Το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα και οι “ναζιστές” Ευρωπαίοι

Καλώντας τους τούρκους – και όχι μόνον – πολίτες να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα, διεύρυνε την επίθεσή του σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, μηδέ της Μέρκελ εξαιρουμένης, εγκαλώντας τους για ισλαμοφοβία:

«Ρωτάω την Μέρκελ από εδώ: έχετε θρησκευτική ελευθερία;», είπε. «Τότε πώς είναι δυνατόν περισσότεροι από 100 αστυνομικοί να επιτίθενται σε τζαμί στην Γερμανία στη διάρκεια της πρωϊνής προσευχής; Εχετε ακούσει κάτι παρόμοιο να γίνεται στην Τουρκία; Εμείς έχουμε απόλυτη θρησκευτική ελευθερία, αυτοί όχι».

«Ως πρόεδρος μιας χώρας», δήλωσε, «της οποίας 6 εκατομμύρια πολίτες ζουν στην Ευρώπη, το βρίσκω χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα εάν κάνουν τους μουσουλμάνους εχθρούς τους.

Οι ηγέτες της ηθικής στην Ευρώπη πρέπει να γκρεμίσουν τα τείχη του φόβου και να αρχίσουν τον διάλογο. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να βάλουν τέλος στην εκστρατεία μίσους του Γάλλου προέδρου Μακρόν».

Και κορύφωσε την επίθεσή του κατηγορώντας ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό» και συγκρίνοντας την μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με εκείνη των των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν παίζει το “χαρτί” του “ευρωπαϊκού αντι-ισλαμισμού”

Ευρωπαίοι αναλυτές επισημαίνουν το προφανές: πως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ενεργοποιήσει αντιευρωπαϊκά αντανακλαστικά στο σύνολο του ισλαμικού κόσμου.

Στόχος του, δε, είναι να χρησιμοποιήσει το Ισλάμ ως «ασπίδα» στο νεο-αναθεωρητικό όραμά του για την «νεοτουρκική αυτοκρατορία» στην περιοχή και, ταυτόχρονα, να αποδώσει κάθε κίνηση και κάθε κύρωση εναντίον του στον «ευρωπαϊκό αντι-ισλαμισμό».

Το Βερολίνο στηρίζει Παρίσι

Σ’ αυτό τον νέο «πόλεμο» καταγράφει μέχρι στιγμής κέρδη και ζημιές: Στις τελευταίες έχει καίρια θέση η διαφαινόμενη απώλεια και των τελευταίων στηριγμάτων του στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε σήμερα «απολύτως απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν και επαναβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη του Βερολίνου στο Εμμανουέλ Μακρόν στο όνομα «της αλληλεγγύης και των κοινών αξιών».

Διαδηλώσεις σε Ιορδανία και Τυνησία

Στα κέρδη του τούρκου προέδρου καταγράφεται η διάχυση του αντιγαλλικού και αντιευρωπαϊκού κλίματος σε μια σειρά από μουσουλμανικές χώρες: Το Σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της Γαλλίας στην Τυνησία και σε περιοχές της Συρίας, σήμερα διοργανώνεται διαδήλωση στην Λωρίδα της Γάζας και αύριο στο Αμμάν, ενώ στον χορο του μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων μπήκε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ιορδανία.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για «επίθεση κατά του Ισλάμ», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Μαρόκου καταδίκασε «την συνέχιση της δημοσίευσης των προσβλητικών για το Ισλάμ και τον προφήτη σκίτσων».

Πηγή: economico.gr