Η τουρκική λίρα εξακολουθεί να κινείται με αρνητικά ιστορικά ρεκόρ

Η ημέρα της κρίσης ήρθε για την τουρκική λίρα, και μαζί, και για το νέο οικονομικό επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν: Τα βλέμματα των αγορών απ’ όλον τον πλανήτη είναι σήμερα, Πέμπτη, στραμμένα στην συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, και στην απόφαση που θα πάρει για τα επιτόκια της λίρας.

Για τους επενδυτές και τους αναλυτές, είναι δεδομένο ότι για να διασωθεί το τουρκική νόμισμα, όπως και η τουρκική οικονομία, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα λιγότερο από μια, δραματικά γενναία, αύξηση των επιτοκίων.

Στην τελευταία έρευνα του Reuters, μεταξύ κορυφαίων οικονομικών αναλυτών, την περασμένη εβδομάδα, η εκτίμηση ήταν ότι απαιτείται αύξηση του βασικού επιτοκίου της τουρκικής κεντρικής τράπεζας τουλάχιστον κατά 4,75% – δηλαδή, άνοδός του από το 10,25% όπου βρίσκεται σήμερα, στο 15%.

Ερντογάν: Δεν θα συνθλίψουμε τους επενδυτές με υψηλά επιτόκια

Ο,τιδήποτε λιγότερο θεωρείται απλώς καταστροφή για την λίρα, η οποία είχε χάσει το 30% της αξίας της μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τίποτα όμως δεν θεωρείται και δεδομένο – πόσο μάλλον, αφού ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σόκαρε χθες τις αγορές διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύει να «συνθλίψει» τους επενδυτές:

  • «Δεν θα επιτρέψουμε στους επενδυτές να συνθλιβούν από τα υψηλά επιτόκια» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, στην Άγκυρα.

Το μήνυμα αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, επανέφερε τις πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.

Είναι οι προσδοκίες που ο ίδιος ο Ερντογάν είχε τροφοδοτήσει μετά την καρατόμηση του προηγούμενου κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, και του γαμπρού του και, πρώην πλέον, υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Τότε, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει ακόμη και «επώδυνες αποφάσεις», προϊδεάζοντας για αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής.

Το στοίχημα για τον νέο κεντρικό τραπεζίτη Αγκμπάλ

Η χθεσινή του όμως τοποθέτηση έφερε ρίγη ανησυχίας: «Ο Ερντογάν είχε συμφωνήσει να δώσει στον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας περιθώριο δράσης. Αλλά η σημερινή ομιλία ενδεχομένως σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει μυαλά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Περ Χαμαρλαντ, αναλυτής της SEB AB, προειδοποιώντας για νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Το τι θα συβεί τελικά εξαρτάται από τον νέο κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ. Στην Αγκυρα λέγεται ότι ο Ερντογάν τον διόρισε διότι ήταν ο άνθρωπος που «του άνοιξε τα μάτια» για τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής Αλμπαϊράκ – Ουισάλ. Ο ίδιος ο Αγκμπάλ ήταν σφοδρός πολέμιος του Αλμπαϊράκ και εμφανίζεται ως ρεαλιστής τεχνοκράτης.

Την ίδια ώρα, όμως, όλοι γνωρίζουν πως στην Τουρκία τον πρώτο, και τελευταίο λόγο τον έχει πάντοτε ο Ερντογάν. Όπως γνωρίζουν και ότι ο ίδιος θέλει μεν να ρίξει τον πληθωρισμό, αλλά δεν θέλει τα υψηλά επιτόκια που θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού εν μέσω ύφεσης και πανδημίας και θα πλήξουν την δημοτικότητά του.

Πηγή: economico.gr