Ο Ερντογάν παίζει «ρώσικη ρουλέτα» στα Βαρώσια

Στην «ρώσικη ρουλέτα» της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο επιστρέφει ο Ταγίπ Ερντογάν, με αιχμή αυτή τη φορά την Κύπρο. Η αυριανή επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, και το σόου που ετοιμάζει στην επέτειο του Αττίλα, γίνεται ο καταλύτης των εξελίξεων του καλοκαιριού – ενός καλοκαιριού, που η Αγκυρα θεωρητικά έχει δεσμευτεί να κρατήσει μακριά από τα ταραγμένα νερά του περσινού Αυγούστου μέσω του μορατόριουμ στο Αιγαίο.

Στην πραγματικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν στρέφει την ατζέντα της τουρκικής προκλητικότητας από το Αιγαίο στην Κύπρο και, κατά τις πληροφορίες από την Αγκυρα, δημιουργεί μεθοδευμένα κλίμα αναταραχής προαναγγέλλοντας «εξαγγελίες-έκπληξη» από τα κατεχόμενα.

Τι θα ανακοινώσει ο Ερντογάν: Οι πέντε πιθανές “ρουκέτες”

Η τουρκική εφημερίδα “Τούρκιγιε” γράφει, επικαλούμενη ανώτερες πηγές, ότι η επίσκεψη θα έχει ιστορικό χαρακτήρα και θα υπάρξουν εξελίξεις που θα αλλάξουν το μέλλον της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  “Χαμπέρ Κίπρις”, πέντε  είναι οι πιθανές εξαγγελίες του Ερντογάν από τα κατεχόμενα:

  • Η αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν με ανακοίνωση σύναψης διπλωματικών σχέσεων. Εδώ και 3 ημέρες βρίσκεται στα κατεχόμενα πενταμελής αντιπροσωπείας της ομάδας φιλίας της Βουλής του Αζερμπαϊτζάν
  • Η πρόσκληση προς τους ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στο Βαρώσι και να προσφύγουν στη λεγόμενη επιτροπή περιουσιών, για αποζημιώσεις, ανταλλαγή ή αποκατάσταση
  • Η ανακοίνωση δημιουργίας ειδικής αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο για τα οπλισμένα, τουρκικά drones
  • Η ανακοίνωση δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Τρίκωμο.
  • Η ανακοίνωση εντοπισμού κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου από τα τουρκικά ερευνητικά.

Η “λύση των δύο κρατών” και το μήνυμα Δένδια

Από το βήμα της ψευδοβουλής επίσης ο Ερντογάν αναμένεται να επαναλάβει με περισσότερες λεπτομέρειες το σχέδιό τουγια λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ενώπιον αυτού του κλίματος, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε αυστηρό και σαφές μήνυμα όχι μόνον στην Αγκυρα, αλλά και στο ΝΑΤΟ με την συνέντευξή του στην αραβική διεθνή εφημερίδα «Asharq Al Aswat».

«Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να δούμε τι θα πει και τι θα κάνει στις 20 Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα. «Εάν η ρητορική στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τότε η συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ενώ αιχμηρός ήταν και για την στάση του ΝΑΤΟ.

«Θα ήθελα», είπε,  «το ΝΑΤΟ να μην ξεχνά ότι πέρα από Συμμαχία, δεν είναι απλά και μόνο μια Συμμαχία χωρών, είναι μια Συμμαχία θεμελιωμένη σε συγκεκριμένες αξίες. Και αυτό υποχρεώνει το ΝΑΤΟ, όταν ένα μέλος του σφάλλει, να το δηλώνει ξεκάθαρα. Δεν το έχει πράξει έως τώρα».

Πιέσεις από την Ουάσιγκτον για την Αμμόχωστο

Η προετοιμασία του σόου Ερντογάν στα κατεχόμενα έχει θορυβήσει και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» τα τελευταία 24ωρα αναπτύσσεται έντονη διπλωματική κινητικότηταμε στόχο να “πεισθεί” η Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες στην Κύπρο που θα προκαλέσουν τετελεσμένα και θα κλιμακώσουν την ένταση.

Όπως γράφει η εφημερίδα, η Αγκυρα δέχεται πιέσεις τρίτους, κυρίως από την Ε.Ε. (θεσμούς και κράτη-μέλη), ενώ οι αμερικανοί διαβεβαιώνουν πως  το θέμα της Αμμοχώστου το έθεσε στον Ερντογάν ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr