Ερντογάν Μέρκελ

Σε ωμό και κυνικό παζάρι με το Βερολίνο βάζει ο Ταγίπ Ερντογάν τα ελληνοτουρκικά ζητώντας καθαρά ανταλλάγματα για να μείνει η Τουρκία μακριά από τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε την, έως τώρα, «εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά, κι έσπευσε εμμέσως πλην σαφώς να συνδέσει την διατήρηση της στάσης αυτής με δύο αιτήματα:

  • Την επικαιροποίηση της συμφωνίας Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό
  • Την άμεση ανάληψη καθηκόντων της νέας φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Λιβύης, της οποίας ηγείται ο Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε τρεις εβδομάδες πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην οποία ο Ερντογάν θέλει, για μια ακόμη φορά, να αποφύγει την συζήτηση για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.

Τι συζητήθηκε στην τηλε-διάσκεψη Ερντογάν – Μέρκελ

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην τηλεδιάσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν και η Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, το προσφυγικό, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί εποικοδομητική στάση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στην συνέχεια, ζήτησε την επικαιροποίηση της συμφωνίας του προσφυγικού, τονίζοντας πως η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων από τη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «τεχνική και οικονομική ενίσχυση» από την Ευρώπη για την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε επίσης την επιθυμία του για την άμεση ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της Λιβύης.

Γιατί ο Ερντογάν “ποντάρει” στην Λιβύη

Ο Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στον νέο, μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, ο οποίος έχει διακηρυγμένη φιλοτουρκική στάση, για την διατήρηση σε ισχύ του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου.

Εδώ, χαρακτηριστικές είναι και οι αποκαλύψεις που κάνει σήμερα το Middle East Eye, σύμφωνα με τις οποίες ο  Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, έσπευσε στην Άγκυρα αμέσως μετά από την επιλογή του για την θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού της Λιβύης προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με το Middle East Eye, ο λίβυος πολιτικός συναντήθήκε με τον Ταγίπ Ερντογάν  λίγες μέρες μετά την εκλογή του κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ.

Το ταξίδι στην Αγκυρα και το τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Πηγές που επικαλείται το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός της Λιβύης -για τον οποίον υπάρχουν καταγγελίες ότι πήρε τη θέση μέσω δωροδοκιών  -έφτασε στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου.
Οι σχέσεις του Ντμπέιμπα με την Τουρκία είναι γνωστές από παλιά, καθώς μεταξύ άλλων είχε  αναθέσει συμβάσεις σε τουρκικές εταιρείες μέσω κρατικών λιβυκών υπηρεσιών, επί ηγεσίας Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ντμπέιμπα έδωσε επίσης την πρώτη του συνέντευξη στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu τον περασμένο μήνα μετά την εκλογή του στη θέση. Είπε ότι η Τουρκία ήταν σύμμαχος, φίλος και αδελφικό κράτος.

Στην ίδια συνέντευξη είπε ότι η κυβέρνησή του θα διατηρήσει τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία και θα αναζητήσει περισσότερους τρόπους συνεργασίας σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο.

Πηγή: economico.gr