Ερντογάν S-400

Τα όρια ανοχής της Ουάσιγκτον επιμένει να δοκιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έκανε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε πως η δοκιμή έγινε στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα και ήταν επιτυχημένη.

“Οι δοκιμές έγιναν, δεν θα ζητήσουμε την άδεια των αμερικανών”

«Οι δοκιμές έχουν γίνει» δήλωσε ο Ερντογάν όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ενώ αναφερόμενος στην προειδοποίηση της Ουάσιγκτον πως η δοκιμή των ρωσικών πυραύλων από την Αγκυρα θα έχει συνέπειες, διαμήνυσε: «Αυτή η προσέγγιση της Αμερικής σίγουρα δεν είναι δεσμευτική για εμάς».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα ζητήσει την άδεια κανενός και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να προχωρήσει στις δοκιμές των S-400.

“Γιατί οι ΗΠΑ δεν ζητούν εξηγήσεις και από την Ελλάδα;”

O τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στους ελληνικούς S-300, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον δεν ρωτάει την Αθήνα για αυτούς τους πυραύλους: «Η Ελλάδα έχει S-300 και κάνει δοκιμές. Η Αμερική ζητά κάτι τέτοιο εκεί;», ρώτησε και πρόσθεσε:

«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ρωσικό όπλο εδώ σημαίνει ότι αυτό ενοχλεί κάποιους κυρίους. Είμαστε αποφασισμένοι, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Οι προειδοποιήσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ

Η είδηση της δοκιμής των S-400 στην Σινώπη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Στέητ Ντιπάρτμεντ, με την προειδοποίηση ότι η Αγκυρα θε έχει επιπτώσεις:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες τους ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να γίνουν λειτουργικοί. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ.

Την είδηση για τη δοκιμή του ρωσικού συστήματος είχε επιβεβαιώσει χθες και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώνοντας πως η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην αγορά ενός συστήματος πυραύλων «Patriot» από τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι αγόρασε τους S-400.

Πηγή: economico.gr