Μήνυμα στην Ουάσινγκτον έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μετά από 17 μήνες εκεχειρίας, πραγματοποιήθηκε τουρκική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε χτυπήματα στο χωριό Σαΐντα στην περιοχή Αίν Αίσα της Συρίας, περιοχή στην οποία βρίσκονται κουρδικές δυνάμεις πολιτοφυλακής.

Πρώτη επιχείρηση από το 2019

Η επιχείρηση είναι η πρώτη από το 2019, οπότε και η Τουρκία προχώρησε σε εκτεταμένη στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία, καταλαμβάνοντας «ασφαλή ζώνη» μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 32 χιλιομέτρων στο συριακό Κουρδιστάν.

Της επιχειρήσης «Πηγή Ειρήνης» ακολούθησαν δύο συμφωνίες -με ΗΠΑ και Ρωσία- για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο, ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να στείλει μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Μάχες σώμα με σώμα

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, εκτός από την επιδρομή του τουρκικού μαχητικού, στην περιοχή της Αίν Αίσα σημειώθηκαν μάχες μεταξύ της κουρδικής πολιτοφυλακής και φιλοτουρκικών δυνάμεων, όπου καταστράφηκε και ένα τουρκικό άρμα μάχης.

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία ως παρακλάδι του ΡΚΚ, το οποίο η Τουρκία θεωρεί ως τρομοκρατική οργάνωση, και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε βάρος τους στη Συρία.

Η «μπαμπεσιά» Τραμπ

Ωστόσο, το YPG ήταν στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του ISIS, γεγονός που είχε εξοργίσει την Τουρκία. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε αποσύρει αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία πριν η Τουρκία αρχίσει την επιθεση κατά των Κούρδων.

Τώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επαναφέρει σε καίριες θέσεις ανθρώπους που στήριζαν τη συνεργασία ΗΠΑ-Κούρδων στην περιοχή, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία, που φοβάται την ίδρυση αυτόνομου Κουρδικού κράτους.

Πηγή: economico.gr