Ερντογάν F-35

Δικηγόρους και λομπίστες στην Ουάσιγκτον προσλαμβάνει ο Ταγίπ Ερντογάν για να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Τζο Μπάιντεν και τον Λευκό Οίκο και να πετύχει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Τουρκία προσέλαβε μεγάλη δικηγορική εταιρεία με έδρα την Ουάσιγκτον για να ασκήσει πίεση ώστε να επανενταχθεί η Τουρκία στο αμερικανικό πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35, από το οποίο η Αγκυρα αποκλείστηκε μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400.

Η συμφωνία με την εταιρία επιβεβαιώνεται από συμβόλαιο το οποίο κατατέθηκε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει το Reuters.

Ο Ερντογάν πληρώνει 750.000 δολάρια

Σύμφωνα με το πρακτορείο,  η Τουρκία προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter με συμβόλαιο έξι μηνών ύψους 750.000 δολαρίων, η ισχύς του οποίου αρχίζει αυτόν τον μήνα, για να της προσφέρει «συμβουλές στρατηγικής και πρόσβασης» στις αρχές των ΗΠΑ .

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η αποβολή της από τον πρόγραμμα ήταν άδικη και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως ελπίζει σε θετικές εξελίξεις υπό τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το συμβόλαιο υπογράφηκε με την εταιρεία SSTED Defence Industry Tecnologies, που έχει έδρα την Άγκυρα και ανήκει στην Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), την κύρια τουρκική αρχή που είναι αρμόδια για την αμυντική βιομηχανία.

Η Arnold & Porter θα «συμβουλεύει σχετικά με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν η SSB και οι τούρκοι εργολάβοι για να παραμείνουν μέσα στο πλαίσιο του Κοινού Προγράμματος Μαχητικού (Joint Strike Fighter Program) λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους υφιστάμενους πολύπλοκούς γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες», αναφέρεται στο συμβόλαιο.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 «αόρατα» μαχητικά F-35 και κατασκεύαζε εξαρτήματα για την παραγωγή τους, όμως αποβλήθηκε από το πρόγραμμα το 2019 όταν αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Πηγή: economico.gr